Objavljeno: 13.9.2000

Via načrtuje računalnike PC s ceno pod 200 dolarji

Tajvansko podjetje Via z nezmanjšano hitrostjo nadaljuje hitri vzpon med tiste proizvajalce, ki narekujejo razvoj celotnega računalništva. Po nakupu podjetij Cyrix in grafičnega dela družbe S3 se pripravlja na pravo ofenzivo visoko integriranih elektronskih vezij. V javnost je prišla novica, da namerava tajvansko podjetje že v prvi polovici naslednjega leta pripraviti vse za proizvodnjo računalnikov PC za manj kakor 200 dolarjev. Ključna sestavna dela sta novi rod procesorjev Cyrix III z delovnim imenom Matthew in sistemski nabor Apollo PM601, ki združuje grafično kartico, sistemski nabor, vmesnike in druge funkcije računalnika, za katere je treba danes uporabiti ločena vezja ali celo razširitvene kartice. Podjetje se sočasno z razvojem že dogovarja s partnerji, ki bi lahko proizvajali cenejše osebne računalnike.

Via tudi sicer uspešno nadaljuje s poslovnimi rezultati. V letošnjem letu bodo dosegli rekordno rast, saj so nedavno spremenili in izboljšali napovedi za leto 2000. Po sedanjih predvidevanjih, ki slonijo na odlični prodaji v drugi polovici leta, bo celoten prihodek znašal skoraj milijardo dolarjev (993,6 milijona), kar je precej več od doslej napovedanih 684 milijonov dolarjev. Obenem naj bi se skoraj za trikrat povečal dobiček (na okrog 295 milijonov dolarjev) namesto doslej predvidenih 120 milijonov dolarjev. Via je v zadnjih mesecih pridobila veliko naklonjenost tajvanskih proizvajalcev osnovnih plošč in računalnikov, med katerimi so mnogi prebegli iz Intelovega tabora.

Odličen finančni položaj družbi tudi omogoča postavljanje pogojev. Nedavno so tako objavili novico, da so skupaj z družbo S3 revidirali vrednost nakupa nekdanjega grafičnega oddelka S3. Namesto predvidenih 377 milijonov dolarjev bo Via plačala skupno le okrog 288 milijonov dolarjev. Dogovor so morali pravzaprav revidirati zaradi tajvanske vlade. Ta namreč ni dovolila družbi Via nakupa za tolikšno vsoto (v gotovini, manjši del v delnicah), zato sta morali podjetji še enkrat za pogajalsko mizo.

http://www.via.com.tw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji