Objavljeno: 31.5.2005

Via s procesorjem za prenosnike

Podjetje Via Technologies je predstavilo procesor C7, namenjen poceni prenosnikom. Podjetje je z novim procesorjem naredilo precejšen korak naprej v primerjavi z dosedanjimi procesorji G3, saj naj bi prenosniki s C7 po zmogljivosti brez težav tekmovali s prenosniki nižjega cenovnega razreda, zgrajenimi na procesorjih podjetij Intel in AMD.

C7 s taktom 2 GHz ima porabo samo 20 W, površina procesorja pa je samo 30 mm2, tako da Via z novim procesorjem meri predvsem na trg majhnih in lahkih prenosnikov. Pri podjetju računajo, da bodo izdelovalci prenosnikov z novim procesorjem lahko predstavili ultralahek prenosnik s ceno pod 800 dolarjev.

Analitiki menijo, da Via z novim procesorjem ne bo pridobila večjega tržnega deleža v zahodni Evropi in v ZDA, bo pa zato obema procesorskima velikanoma odščipnila del trga v južni in jugovzhodni Aziji.

Novi procesor za Vio izdeluje IBM, izdelan pa je v 90-nanometrski tehnologiji s tehnologijo SOI (Silicon-on-Insulator). Procesor bo imel vgrajeno podporo bitu NX, ki onemogoča poganjanje nekaterih virusov, C7 pa naj bi omogočal tudi strojno podporo kodiranju dokumentov in VoIP pogovorov. Prvi procesorji naj bi imeli takt 1,5 in 1,7 GHz, do konca leta pa naj bi bila na voljo različica s taktom 2 GHz. Via načrtuje nadaljnji razvoj procesorjev, tako da naj bi predstavili tudi različico procesorja za namizne računalnike.

http://www.viatech.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji