Objavljeno: 25.9.2000

Via Technology Forum

Po vzoru konvencij velikih računalniških podjetij, so tudi pri hitro rastočem tajvanskem podjetju Via technologies priredili tehnično konferenco, kjer so predstavili niz pomembnih novosti, tudi nekaj takih, ki jih pri tekmecih ne srečamo.

Potem ko so pred nekaj tedni napovedali tehnično rešitev za osebne računalnike s ceno nižjo od 200 dolarjev, so na srečanju razgrnili tudi podrobnosti tega projekta. Ključ za nizko ceno je seveda visoka integracija sestavnih delov, pa tudi zanimiva sestava programske opreme. Jedro sistema bo nov sistemski nabor Apollo PLE133 SMA, ki v sebi združuje večino sestavnih delov osnovne plošče, pa tudi grafični pospeševalnik Blade3D, ki ga je prispevalo podjetje Trident. V ceno 200 dolarjev bo vključen procesor Cyrix III s hitrostjo 533 MHz, glavni pomnilnik pa bo imel 32 MB.

Ena največjih posebnosti je vsekakor sistemska programska oprema. Via bo namreč v računalnikov BIOS vgrajevala spletni brskalnik etBIOS, ki so ga razvili pri kalifornijskem podjetju Elegant, ta pa za delovanje potrebuje le 256 KB pomnilnika, nahaja pa se lahko kar v pomnilniku Flash RAM. S to rešitvijo, ki podpira večino standardnih internetnih terminalov ter prikaz grafike GIF in JPEG, bo mogoče računalnik uporabljati kot internetni terminal povsem brez lokalne pomnilniške enote (diska).

V nasprotju z internetnimi terminali pa bo mogoče računalnik dograditi z diskom, celota pa bo podpirala vse pomembnejše operacijske sisteme. Toda pri podjetju Via navajajo, da bo v takih primerih bolj uporabljan Linux kakor Microsoftov sistem Windows, pač zaradi nižje cene implementacije. Računalnik z diskom in monitorjem naj bi bil seveda nekoliko dražji -- okoli 400 dolarjev. Zanimivo je tudi to, da je mogoče brskalnik etBIOS vgraditi v katerikoli BIOS, tako da lahko rešitev v bodoče pričakujemo tudi pri običajnih računalnikih PC.

Naslednja pomembna novost pa je namenjena predvsem najzmogljivejšim osebnim računalnikom. Via je namreč predstavila novo sistemske nabore Apollo Pro266 in Apollo KT266, ki kot prvi na to področje prinašajo podporo za hitrejše pomnilnike DDR266, ki nudijo prepustnost podatkov kar 2,1 GB/s, dvakrat več kakor doslej. Obenem so razvili tudi novo vodilo V-Link za hitro povezavo med obemi vezji (severni in južni most), ki sestavljata nabor, s katerim bo prenos podatkov dosegel hitrost 266 MB/s (doslej 133 MB/s).

Nabora tudi sicer podpirata sodobne tehnologije, kot so ATA-100 za hitrejšo povezavo z disku, sistemsko vodilo s hitrostjo 133 MHz, vodilo AGP 4x, do 6 vmesnikov USB, v naboru pa so tudi zvočna kartica (s podporo za prostorski zvok), modem in omrežni vmesnik Ethernet (10/100 Mb/s). Apollo Pro266 je namenjen procesorjem Intel Pentium III, Apollo KT266 pa AMDjevim modelom Athlon. Prvi podpira tudi do dva procesorja Pentium III. Nove pomnilnike so na tržišče že poslali nekateri pomembni proizvajalci, med katerimi ameriški Micron.

http://www.via.com.tw

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji