Objavljeno: 22.6.2003

Video prihaja na mobilnike

Mobitelove poletne novosti se vrtijo predvsem okrog nižjih cen pogovorov na Hrvaškem ter vse večjem številu sklenjenih gostovanj za paketni prenos podatkov GPRS. Slednjih imajo trenutno 18, v kratkem pa jih obljubljajo še dodatnih 18, predvsem v evropskih državah, pa tudi v ZDA in Hongkongu. Kljub dejstvu, da lastnega omrežja UMTS še niso postavili, pa so že pričeli sklepati pogodbe o gostovanju tudi za ta omrežja, med drugim tudi z japonskim operaterjem J-Phone, ki edini omogoča gostovanje v tej državi.

Novosti bo poleti kar precej tudi na področju vsebin, med drugim pa pri Mobitelu obljubljajo, da bo v kratkem mogoč ogled videa v pretočnem zapisu tako preko prihajajočega omrežja UMTS kot tudi preko GPRS-a. Simobil je testno rešitev prenosa programa TV Slovenija s predvajalnikom RealONE prikazal že na letošnjem Teleinfosu, vendar konkretnih vsebin domača operaterja še nista napovedala. Izkušnje iz ZDA, kjer Real Networks v sodelovanju z operaterji sam trži vsebine, so pokazale, da je največ zanimanja za športne dogodke v živo in posnetke spektakularnih golov, košev ter ostalih načinov doseganja točk pri športu. Pri Mobitelu pravijo, da trenutno preizkušajo več različnih standardov za pretočni prenos podatkov in da bodo odločitev sprejeli v naslednjih tednih.

Sicer omrežje UMTS nekoliko zamuja, saj so pri Mobitelu prve drzne načrte o pomladnem pričetku delovanja prestavili na (pozno) jesen, kar najbrž pomeni, da pred koncem leta še ne bomo videli tretje generacije mobilne telefonije zaživeti s polno paro. Povedali so sicer, da je jedrno omrežje pripravljeno, priključenih je že večina baznih postaj v Ljubljani in na Brniku, UMTS centrala je dejansko že vključena v GSM omrežje in se uporablja za GSM promet, vendar pa še zmerom ni na voljo dovolj UMTS aparatov. S tistimi, ki so na voljo, pa niso najbolj zadovoljni.

Tako denimo Motorola A820 nima vgrajene digitalne kamere, Nokia 6650 pa ne izkorišča zmožnosti omrežja UMTS, saj omogoča prenos podatkov zgolj s hitrostjo 128 Kb/s, poleg tega še niso uspeli pri vseh telefonih urediti prehajanja med 2G in 3G omrežji. Nokia je sicer sredi junija objavila, da bo ta telefon na voljo v večjih količinah, kar predstavlja več kot pol leta zamude, saj so to napovedali že za lanski september. Mobitelovi predstavniki so sicer pokazali največ navdušenja nad NEC-ovim modelom UMTS telefona, vendar bodo ti sprva na voljo zgolj pri operaterju Hutchinson, katerega solastnik je tudi NEC.

Med že dostopnimi novimi storitvami pa je pošiljanje kratkih sporočil SMS preko spleta, ki po novem ne bo več zastonj, temveč bo za tako poslano sporočilo treba odšteti prav toliko kot za pošiljanje iz mobilnega telefona. Med novimi vsebinami na dvereh Planet bo spremljanje odprave Tomaža Humarja na Nanga Parbat, planet Hrvaška z informacijami za slovenske turiste, spremljanje poletnih festivalov in plačljive erotične vsebine.

http://www.mobitel.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji