Objavljeno: 23.4.2009

Video priponke so passe

Produkcija domačih video posnetkov je vsak dan lažja. Naprave, ki omogočajo snemanje video vsebin, so vse cenejše, njihova obdelava pa vedno lažja. Pogosto hranjenje ustvarjenih posnetkov zgolj za domačo rabo ni dovolj. Želimo jih objaviti na svojem blogu, posredovati prijateljem ali celo javno objaviti na dverih, kjer bi jih lahko videlo veliko število ljudi. To omogočajo spletna mesta za objavo video posnetkov, ki jih je skoraj vsak dan več. V osnovi vsa ponujajo podobne storitve, seveda pa so med njimi tudi razlike.

Najbolj znana in daleč najbolj uporabljana taka storitev je Youtube, vendar je konkurenca pravzaprav zelo velika, nekateri konkurenti pa imajo v primerjavi s to "video starosto" kar nekaj prednosti.

Pregledali smo nekaj tujih in domačih ponudnikov gostovanja video posnetkov in primerjali ponudbo, ki je pri posamezni storitvi na voljo uporabnikom. Poleg ponudbe smo primerjali tudi kakovost posnetkov. Na vse storitve smo naložili enak posnetek MPEG-4, zakodiran s kodekom h.264. Ločljivost originalnega posnetka je bila 720 × 576. Večina storitev takoj po prenosu posnetek tako ali drugače spremeni (sprememba ločljivosti, večje stiskanje ...), zato smo za primerjavo take posnetke prenesli nazaj v računalnik in jih primerjali med seboj. Najpomembnejše lastnosti posameznih posnetkov smo podali v tabeli.

Nadaljevanje in preostanek članka si lahko preberete na spodnji povezavi.

http://www.monitor.si/clanek/video-priponke-so-passe/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji