Oglasno sporočilo
Objavljeno: 10.9.2024

Visokozmogljivo računalništvo in generativna umetna inteligenca za inovativnost in konkurenčnost podjetij:

FFplus podjetjem prinaša 24 milijonov evrov!

V današnjem času je uporaba tehnolo­gij, kot sta visokozmogljivo računalni­štvo (HPC) in umetna inteligenca (UI), v podjetjih ključna, saj so te ključ do napred­ka in inovativnosti. Visokozmogljivo računalni­štvo v industriji in podjetjih omogoča izvedbo simulacij in vizualizacij novih produktov, opti­mizacijo različnih procesov, analizo velike koli­čine podatkov in načrtovanje inovativnih pro­duktov ter storitev ob pomoči umetne inteli­gence. Poleg tega znatno skrajša čas načrto­vanja produktov in proizvodne cikle, zmanjša proizvodne stroške, porabo materialov in fizič­nih testiranj. Ob pomoči generativne umetne inteligence in razvoja velikih jezikovnih mode­lov (LLM) pa lahko podjetja izboljšajo uporab­niško izkušnjo in avtomatizirajo komunikaci­jo. Tako podjetja lahko pridobijo konkurenčno prednost na trgu.

Arcturjev superračunalnik pomaga pri uresničevanju inovativnih idej predvsem malih in srednje velikih podjetij. Vir in avtorske pravice: Arctur

Zgodbe o uspehu iz industrije: 130 razvojnih eksperimentov, 330 partnerjev, 22 evropskih držav

Startupom, malim in srednje velikim podje­tjem je na voljo nova serija razvojno-raziskoval­nega projekta Fortissimo, FFplus, s 24,5 milijo­na evrov za razvoj inovativnih idej z upora­bo visokozmogljivega računalništva in ge­nerativne umetne inteligence. Projekti For­tissimo (Fortissimo, Fortissimo 2 ter FF4E­uroHPC) so med najbolj prepoznanimi sofi­nanciranimi razvojno-raziskovalnimi evrop­skimi projekti. Fortissimo ni naravnan zgolj tehnološko razvojno, ampak temelji na konkre­tnih poslovnih problemih, s katerimi se sooča­jo mala in srednje velika podjetja iz različnih in­dustrijskih sektorjev, ter reševanju le-teh ob po­moči visokozmogljivega računalništva (HPC). Doslej je bilo uspešno izvedenih več kot 130 razvojnih eksperimentov, ki so vključevali 330 partnerjev iz 22 evropskih držav.

Javni poziv za podjetja: na poti k inovacijam in novim prebojem

Arctur, visokotehnološko podjetje in zaseb­ni ponudnik visokozmogljivega računalništva, je že od vsega začetka eden od sedmih stro­kovnih partnerjev konzorcija Fortissimo in edi­ni partner iz Slovenije. S strokovno podporo in superračunalniško infrastrukturo so do zgodb o uspehu doslej pomagali 15 podjetjem, med domačimi so AformX, Magneti Ljubljana in Pipistrel; zadnji je na Arcturjevem superraču­nalniku razvil letalo Phantera.

V Arcturju upajo, da bodo podjetja z ra­zvojnim potencialom izkoristila novo serijo projektov FFplus. Najnovejša serija projekta FFplus bo s skupnim proračunom 24,5 mi­lijona evrov, namenjenih novim eksperi­mentom, še naprej podpirala in opolnomoči­la podjetja z razvojnim potencialom. V nasle­dnjih treh letih bodo na voljo trije javni pozi­vi (t. i. Open Call), ki bodo naslavljali aplikaci­jo HPC in UI za razvoj poslovnih eksperimen­tov (Tip 1) ali uporabo generativne umetne in­teligence za razvoj velikih jezikovnih modelov (Tip 2). Višina prejetih sredstev na konzorcij bo do 200.000 EUR za prijave Tipa 1 in do 300.000 EUR za prijave Tipa 2. Prvi poziv je bil odprt do 4. septembra letos, naslednji pa bo objavljen predvidoma poleti 2025. Več in­formacij je na voljo na www.ffplus-project.eu.

Simulacija različnih nosilnih notranjih struktur za letala. Vir: FF4EuroHPC. Avtorske pravice: ElevonX, AformX in Univerza v Mariboru

Podpora podjetjem na poti digitalizacije in uvajanja tehnologij

Številna podjetja še vedno ne prepoznajo potencialnih priložnosti, ki jih ponuja superra­čunalništvo. Nacionalni kompetenčni center SLING zato omogoča podjetjem dostop do su­perračunalniške infrastrukture in podporo stro­kovnjakov. Industrijskim uporabnikom in inže­nirjem, ki delujejo v okvirju podjetij, so na vo­ljo brezplačna izobraževanja in delavnice, kjer se lahko seznanijo z uporabo superračunalni­štva – od osnovnih tehnik do naprednih. Po­leg tega deluje Nacionalni kompetenčni center SLING tudi kot povezovalec: partnerji pomaga­jo pri sklepanju novih partnerstev, vključeva­nju v nove projektne konzorcije in sodelovanju tako pri nacionalnih projektih kot tudi evrop­skih. Strokovnjaki pomagajo podjetjem razviti ideje in pri testiranju proof-of-concept.

Želite ugotoviti, ali je vaše podjetje pripravljeno na uporabo superračunalništva in umetne inteligence?

Vabimo vas, da z brezplačnim orodjem HP­C4SME AAT, ki ga je Arctur razvil za potre­be podjetij, opravite konkretno oceno stanja in prihodnje rabe superračunalništva v va­šem podjetju. Ko vprašalnik oddate, prejme­te konkretno poročilo z dragocenimi priporo­čili, kako ravnati na poti k zvišanju ravni zna­nja in uporabe takšnih tehnologij, da bi posta­li bolj inovativni in konkurenčnejši. Začnite tu­kaj: https://hpc4sme.eu/. Podjetja s potencialom bodo partnerji NCC SLING podprli pri razvoju ideje in prijavi na FFplus Open Call.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji