Objavljeno: 19.5.2003

Visual Basic izgublja podporo

Skoraj polovica vseh svetovnih profesionalnih programerjev uporablja popularni Microsoftov razvojni jezik Visual Basic (po vsem svetu naj bi jih bilo okrog 3 milijone), raziskava podjetja Evans Data pa je pokazala, da bi se ta delež lahko kmalu zmanjšal. Evans Data je anketiral približno 600 razvijalcev programske opreme iz Severne Amerike, od katerih jih 52% uporablja Visual Basic. Vendar jih je 42% od teh izjavilo, da razmišljajo o uporabi novih jezikov, predvsem Jave in C#, ker je z njima lažje razvijati programe za vse bolj razširjene brezžične in spletne tehnologije.

Visual Basic je dokaj preprost jezik, ki omogoča hitro izgradnjo programov za okolje Windows. Jeziki kot so C++, Java in C# zahtevajo več razvijalskega znanja, uporabljajo pa se pretežno za programe, ki potrebujejo hitrejše delovanje in boljšo sistemsko podporo.

Microsoft je izsledke raziskave podjetja Evans Data komentiral z objavo sporočila, da Visual Basic nemoteno razvijajo naprej, v povezavi s platformo .Net, najnovejša različica pa nosi oznako Visual Basic.Net 2003. Kljub temu enako podpirajo orodje za C# kot alternativo javi, ki so ga v zadnji različici poimenovali Visual C#.Net 2003. Po besedah Microsofta je prehod iz Visual Basica na Javo precej težji, kot trdi konkurenca.

Sedanji uporabniki Visual Basica naj bi se razdelili v tri dele. En del (39%) se bo prekvalificiral na C#, drug del (31%) bo povsem zapustil Microsoft in začel uporabljati Javo, ostali pa bodo še naprej uporabljali Visual Basic, s tem da se bo tretjina od teh odločila za nadgradnjo na Visual Basic.Net 2003.

http://www.evansdata.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji