Objavljeno: 18.10.2001

Visual Studio .NET bo vključeval tudi izvedbo jave J#

Kljub Microsoftovim trditvam, da je programski jezik java zgodovina in odločitvi, da Windows XP ne bo vključeval javanskega navideznega stroja (JVM), ki je potreben za zagon programov napisanih v javi, so iz Microsofta tik pred izdajo zadnje razvojne različice nove generacije programskih orodij Visual Studio.NET sporočili, da bo ta komplet vključeval tudi programski jezik imenovan J#.NET. Ta je očitno spremenjena različica jave po vzoru jezika C#, naslednik jezika Visual J++, ki ga je Microsoft tržil kot lastno izvedbo jave.

Bistvo Microsoftovih težav z javo je pravne narave, saj Sun Microsystems drži vse pravice za popularni programski jezik s katerim je napisanih mnogo spletnih programov. Microsoftovi programi za javo bi tako morali skozi Sunove teste, da bi izkazali polno združljivost z javo, kar pa ni v skladu z Microsoftovo politiko. Visual J# .NET uporablja podobno sintakso kot java, vendar se bistveno razlikuje v temu, da v njem zapisani programi ne zahtevajo navideznega stroja JVM, temveč izvajalnik kode za .NET, ki bo tako ali tako del okolja Windows. Analitiki sklepajo, da so se pri Microsoftu za to potezo odločili, ker se nočejo oddaljiti od mnogih programerjev, ki so vajeni uporabe jave, hkrati pa se prav z izvajalnikom kode izogibajo nadaljnjim Sunovim tožbam in navajajo programerje in uporabnike na lastne izdelke. Žal to ti pomeni, da se obeta razcep na področju jave. Prav univerzalna izvršljivost na različnih platformah je bila doslej ena izmed najbolj atraktivnih prednosti jave. Vprašanje pa je, kako bodo to odločitev sprejeli programerji.

Celoten Visual Studio .NET je predviden za objavo v februarju, skupaj z knjižnicami za ogrodje .NET Framework in razvojno orodja za storitev .NET My Services, bolj znano pod delovnim imenom Hailstorm. Hkrati bosta izšla tudi paketa popravkov za Windows 2000 in XP.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji