Objavljeno: 29.10.2003

Vlada preudarno podpira odprtokodne rešitve

Vlada Republike Slovenije je predstavila dolgo pričakovano politiko pri razvijanju in uporabi rešitev, ki temeljijo na odprti kodi, v katerem se zavzema za širšo uporabo odprtokodnih rešitev, vendar ne za vsako ceno.

Ena izmed ključnih novosti te politike je enakovredna obravnava odprtokodnih in lastniških programskih rešitev pri nabavi in razvoju, pri čemer ključnega pomena obstaja finančna in funkcionalna prednost, ne glede na licenčni model. Prav tako je v politiki zapisano pričakovanje, da bo v prihodnosti prevladala mešanica lastniških in odprtokodnih rešitev.

Veliko bolj pomembno kot uvajanje odprte programske opreme, pa je uvajanje rešitev, ki temeljijo na, oziroma uporabljajo odprte standarde in protokole. Ti omogočajo povezovanje različnih rešitev in preprosto izmenjavo podatkov, ne glede na sisteme in rešitve, ki se uporabljajo. V tej točki vladne politike je zapisano, da bo vlada >>v največji možni meri načrtovala, gradila in kupovala tovrstne informacijske rešitve<<.

Sicer pa namerava vlada v prihodnje še bolj intenzivno podpirati razvoj domače odprtokodne programske opreme in rešitev ter lokalizacijo ključnih tujih izdelkov. V svojih rešitvah nameravajo povečati uporabo odprtokodnih rešitev ter si prizadevati za pridobitev vpogleda v kodo vseh rešitev, ki jih bodo vpeljevali. Eden izmed pomembnejših ciljev pa je tudi večje izobraževanje o odprti kodi in rešitvah.

To bo potekalo tako v sami državni upravi, kjer bodo morali biti uslužbenci pripravljeni na uporabo morebitnih novih rešitev, še pomembnejši pa so načrti glede uvajanja izobraževanja o odprti kodi in rešitvah v šolstvu. Kot največji naročnik programske opreme in rešitev v državi pa vlada tudi pričakuje, da bo povečano zanimanje za odprtokodne rešitve z njene strani pripomoglo k večjemu razvoju informatike v državi. Med poglavitnimi vzroki za večjo zastopanost odprte kode so v vladni politiki navedeni gospodarnost, varnost in zasebnost, kakor tudi trajna last (za razliko od najemnih pogodb, ki jih ponuja Microsoft) in izobraževanje.

Zapisana politika vlade pa je le prvi korak, saj jo bo potrebno tudi udejanjit. Za to sta zadolžena Ministrstvo za informacijsko družbo in Center vlade za informatiko, ki morata določiti merila za uvajanje odprtokodnih rešitev, prilagoditi politiko javnih naročil, s prednostmi odprte kode seznaniti gospodarstvo, javnost in druge državne inštitucije, določiti metode kako z davčnimi ukrepi vzpodbuditi uporabo odprtokodnih rešitev ter organizirati izobraževanja in usposabljanja za celotno državno upravo na vseh ravneh. Vse to sicer predstavlja začetek poti k uporabi programske opreme, ki temelji na odprti kodi, a je kljub temu le začetek, dejanske rezultate pa bo vlada morala še pokazati.

http://mid.gov.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji