Objavljeno: 2.8.2013 08:00

Vlade zanima, kaj pišete po Twitterju

Twitter je objavil poročilo o transparentnosti, v katerem so predstavili število zahtevkov različnih vlad in državnih organov o razkritju istovetnosti uporabnikov. Trend naraščanja števila teh zahtevkov se povečuje, še vedno pa prednjačijo ZDA.

Kar namreč objavite na Twitterju, je lahko za policijo, FBI, vlado, obveščevalne agencije ali kakšno drugo pomembno agencijo tako zanimivo, da jih zanima, kdo je to storil. Da bi to ugotovili, jim ni treba izvajati nobenih zapletenih tehničnih trikov, ampak lepo ponudniku storitve naročijo, da jim razkrije identitete. To pravico jim ameriška zakonodaja, ki je v tem primeru relevantna, ker Twitter ameriško podjetje, namreč daje.

V prvem polletju tega leta je Twitter prejel 1157 zahtevkov, ki so zajemali 1697 uporabnikov, kar predstavlja 15-odstotno rast v primerjavi s predhodnim polletjem. V 55 odstotkih je Twitter posredoval podatke. Najbolj radovedne so ZDA, ki so poslale dobrih 900 zahtevkov, čeprav je ameriških uporabnikov Twitterja le 30 odstotkov. Na drugem mestu je Japonska, ki je poslala vsega 87 zahtevkov.

Omeniti moramo še, da ti podatki ne vključujejo zahtevkov po sodišču FISA, ki jih vlaga ameriška NSA. Razlog je preprost – ta podatek se ločeno ne sme objaviti. Lahko bi objavili le kumulativo, kar sta storila recimo Facebook in Microsoft, medtem ko Google in Twitter trdita, da bi bili ti podatki še manj podrobni kot trenutna poročila o transparentnosti.

https://blog.twitter.com/2013/working-to-increase-transparency

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji