Objavljeno: 13.3.2003

Vmesnik Serial SCSI obljublja hitrejše prenose

Novi standard za priključevanje diskov in drugih pomnilniških naprav obljublja večjo prepustnost od današnjih vmesnikov SCSI, s čimer naj bi tekmoval tudi z vmesniki Fibre Channel. Združenje International Committee for Information Technology Standards oziroma njegova delovna skupina T10 naj bi po pričakovanjih kmalu ratificirala standard Serial SCSI, ki ga podpira tudi večina proizvajalcev pomnilniških enot. Seagate in Maxtor sta tako že napovedala, da nameravata še pred koncem leta začeti s prodajo diskov z vmesnikom Serial SCSI.

Novi vmesnik naj bi na začetku svoje poti omogočal prenos podatkov s hitrostjo 3 Gb/s, kar je polovico hitreje od danes najhitrejšega vmesnika Fibre Channel. Za leto 2005 ali 2006 pa napovedujejo drugo generacijo vmesnikov, ki bo omogočala hitrost prenosa podatkov 6 Gb/s. V primerjavi s tem združenje Fibre Channel napoveduje za isto obdobje vmesnik z le 4 Gb/s. Serial SCSI naj bi tako kot Fibre Channel vseboval dvojna vrata na pomnilniških enotah, kar bo omogočalo redundanco v primerjavi okvar, hkrati pa tudi sočasno sprejemanje in pošiljanje podatkov. Pomnilniške enote s standardom Serial SCSI so poleg tega lahko priključene na kabel dolžine do 6 metrov (Fibre Channel do 15 metrov).

Nova tehnologija naj bi bila hkrati cenejša in preprostejša za implementacijo, zato sprva pričakujejo, da bodo z njo prodrli pri strežniških pomnilniških enotah in v spodnjem do srednjem razredu zunanjih pomnilniških sistemov SAN. Seagate tako na Serial SCSI gleda kot na komplementarno tehnologijo vmesniku Fibre Channel, vendar je obenem res, da prav v tem podjetju naredijo skoraj 95% diskov s tem vmesnikom. Pri Maxtorju so za razliko od tega mnenja, da bo Serial SCSI povsem zamenjal Fibre Channel v naslednjih desetih letih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji