Objavljeno: 28.7.2003

VMware ESX 2.0

Podjetje Vmware je predstavilo novo različico svojega najzmogljivejšega izdelka za vzpostavitev navideznih strežnikov VMware ESX 2.0. Dolgo pričakovani izdelek v prenovljeni izvedbi podpira najzmogljivejše večprocesorske strežnike, kot je IBM-ove x445 s tja do 32 fizičnimi procesorji. Tako kot doslej VMware ESX 2.0 podpira lasten zagonski in nadzorni sistem (temelječ na Linuxu), ki omogoča zelo učinkovito virtualizacijo strojne opreme in izkoristek najzmogljivejših sistemov.

Novi VMware ESX 2.0 podpira skupaj s tehnologijo Virtual SMP vzpostavitev eno- ali dvo-procesorskih navideznih strežnikov, v laboratoriju pa imajo že delujočo možnost uporabe štirih navideznih procesorjev. Ta možnost bo na voljo v začetku 2004. Sicer pa ESX 2.0 podpira združevanje omrežnih vmesnikov v skupine, ki jih nato lahko uporabljajo navidezni strežniki in s tem dosežejo večjo prepustnost, pa tudi zanesljivost delovanja z odpornostjo na napake.

Podobno kot pri omrežnih povezavah, VMware ESX 2.0 bolje podpira tudi omrežja SAN in predvsem redundančne povezave ter poti do pomnilniških sistemov, kar zagotavlja višjo razpoložljivost. Razvijalci do precej naredili na optimizaciji V/I operacij, s čemer so dosegli pribitek le okoli 15% na zmogljivost fizičnega procesorja, kar je zelo dober rezultat, podoben navideznim strežnikom na drugih platformah (Unix, mainframe). Novi VMware ima odslej podporo za strežniške rezine, poleg tega pa je na voljo orodje za centralno upravljanje navideznih strežnikov na različnih fizičnih strežnikih.

Uporabniki bodo tudi zelo veseli novega orodja P2V (physical to virtual) Assistant, ki omogoča prenos obstoječih >>fizičnih<< strežnikov oziroma na njih delujočih operacijskih sistemov in aplikacij v navidezno strežniško okolje. S tem je odpravljena potreba po ponovni namestitvi, saj obstoječi sistem brez težav prenesemo v okolje ESX 2.0. Novi VMware je že na voljo za 3.750 dolarjev v različici za dva procesorja, Virtual SM pa stane še dodatnih 1.250 dolarjev. Cena izdelka P2V Assistant bo znana kasneje.

http://www.vmware.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji