Objavljeno: 17.9.2002

Vnovič razhajanja glede vodil za strežnike

Kot kaže je na pomolu novo razhajanje glede novih tehnologij za sistemska vodila v strežnikih. Na nedavno zaključeni konferenci IDF je postalo jasno, da se dva glavna proizvajalca, Intel in ServerWorks precej razhajata glede pogledov na sistemska vodila v strežnikih prihodnosti. Intel zagovarja vodilo PCI Express, ki so ga sprva razvili za uporabo v delovnih postajah in osebnih računalnikih, zdaj pa iščejo mesto tudi v strežnikih. ServerWorks po drugi strani zagovarja standard PCI-X 2.0, ki je nadaljevanje danes uveljavljenega vodila PCI-X.

Intel ima na svoji strani argument, da gre v primeru vodila PCI Express za preprostejšo tehnologijo, zaporedno vodilo, ki poenostavlja prenos podatkov med perifernimi napravami in osnovno ploščo strežnikov. Toda zaradi zasnove to vodilo obenem pomeni prekinitev združljivosti z dosedanjimi razširitvenimi karticami. ServerWorks po drugi strani zagotavlja, da je PCI-X 2.0 hitrejši kot PCI Express (za eno vodilo PCI-X 2.0 naj bi rabili kar 16 vzporednih povezav PCI Express), predvsem pa predstavlja naravno nadgradnjo dosedanjih vodil in zaradi tega lažjo tranzicijo na novo tehnologijo.

ServerWorks, sicer hčerinsko podjetje velikana Broadcom je specializirano za sistemske nabore v današnjih strežnikih, kjer danes pokriva kar 90% vsega trga strežnikov na Intelovi osnovi. Zato mnogi menijo, da bo kljub Intelovim naporom ServerWorks na začetku prevladal. Res pa je, da je Intel ob sebi zbral nekatere pomembne partnerje, na prvem mestu podjetje Dell, ki skupaj z Intelom zagovarjajo PCI Express tudi v strežnikih. Toda analitiki opozarjajo, da je Intel pogosto naredil napake, ko je hotel postaviti standarde izven svojega osrednjega področja, procesorjev. Spomnimo se le zagrete podpore za pomnilnike Rambus, ki pa zaradi visoke cene ostajajo v uporabi le v majhnem številu sistemov. Ali pa nekdanje zagovarjanje vodila NGIO, kasneje Infiniband, ki so ga pred kratkim opustili.

http://www.intel.com

http://www.serverworks.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji