Objavljeno: 17.3.2006

Vrednost trga IKT v Evropi in Sloveniji

Organizacija EITO (European Information Technology Observatory) je objavila novo poročilo o trgu informacijskih tehnologij v državah Evropske Unije. Poročilo navaja, da bo trg IKT v Evropi v letu 2006 vreden 653 milijard evrov, kar je okoli 3,2% več kot v letu 2005. S tem naj bi trgu EU predstavljal domala natanko tretjino (33,6%) svetovnega trga IKT in je v celoti največja regija. Trg IT izdelkov in storitev bo rasel s stopnjo 4,4% in bo dosegel nivo 306 milijard evrov, medtem ko bo rast v telekomunikacijskem sektorju nekoliko nižja (2,2%), vendar bo še vedno vredna pomembnih 337 milijard evrov.

Največjo rast napovedujejo na področju programske opreme (+5,7%) in IT storitev (+5%), nekoliko manjša rast bo na področju prodaje strojne opreme. Največ presenečenj lahko pričakujemo na področju prodaje izdelkov in storitev za domačo rabo, kjer EITO vidi še neslutene potenciale. Ločena raziskava organizacije je denimo pokazala, da nekje me 15% in 34% uporabnikov širokopasovnih povezav v Evropi uporablja doma programe P2P za izmenjavo datotek, kar daje ponudnikom vsebin vedeti, da je tu še velik potencial za prodajo digitalnih vsebin in storitev.

Prebujajoča ekonomija v velikih članicah EU naj bi spodbudila prodajo, čeprav še vedno največjo rast napovedujejo Slovaški (+7,6). Med velikimi državami ja najbolj ugoden trg Velika Britanija, sledi Španija. Za Slovenijo napovedujejo, da bo letos prihodek od IKT znašal 1,49 milijarde evrov, kar predstavlja 4% rasti na letni osnovi. Prihodek od informacijskih tehnologij bo dosegel 572 milijonov evrov (rast 6,9 odstotka), od komunikacijskih tehnologij pa 922 milijonov (rast 2,2 odstotka). Največjo rast EITO pričakuje na področju uporabe kabelske TV (13,6 odstotka) in programske opreme (10,4 odstotka), največji upad pa bo na področju prodaje mobilnih telefonov (-13,7 odstotka) in komunikacijske opreme za končne uporabnike (-11,2 odstotka).

www.eito.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji