Objavljeno: 19.2.2003

Vrhunski strežnik IBM Armada

Pri družbi IBM za leto 2004 hkrati s 64-bitnim procesorjem Power5 načrtujejo tudi novega paradnega konja med strežniki za okolje unix. Družina imenovana Armada naj bi zamenjala leto dni star sistem z 32 procesorji imenovan Regatta (p690) in si skušala izboriti prvo mesto na 21 milijard dolarjev vrednem tržišču strežnikov unix, kjer trenutno kraljuje družba Sun Microsystems.

Večina uporabnikov sicer ne potrebuje 72-procesorskih (Sun) ali 64-procesorskih (Hewlett-Packard) strežnikov, vendar jih vseeno kupujejo. Serija Armada naj bi imela 64 procesorjev Power5, pri tem pa bi uporabili tehnologijo hkratne večnitnosti (simultaneous multithreading), tako da bo lahko vsak procesor deloval kot dva ločena procesorja.

Ta tehnologija je podobna tehnologiji hipernitenosti (hyperthreading) v procesorjih družbe Intel, kar poveča zmogljivost procesorjev za okoli 20 odstotkov, pri družbi IBM pa si obetajo kar dvakrat boljše delovanje. Tako bi 64-procesorski sistem deloval enako kot 128-procesorski.

Hkrati s tem naj bi izšla tudi nova različica operacijskega sistema AIX 5.3, ki bi prinašala predvsem izboljšani sistem particioniranja sredstev, kar omogoča, da na enem računalniku hkrati deluje hkrati več operacijskih sistemov. Velikost virtualnih strežnikov se bo obenem lahko prilagaja intenzivnosti posameznih uporab.

Zaenkrat lahko računalniki IBM v okolju unix delujejo s po eno kopijo operacijskega sistema na posamezni procesor, z novo različico sistema AIX pa naj bi en procesor podpiral do deset izvodov operacijskih sistemov. Druga novost je t.i. virtualizacija, ki ločuje dostop do pomnilnika od neposredne odvisnosti od strojne opreme.

Pripravljajo tudi virtualizacijo vhodno-izhodnih sistemov, kar pomeni, da si bodo kopije operacijskih sistemov AIX lahko delile iste omrežne povezave. S temi izboljšavami naj bi okolje AIX obdržalo prednost pred okoljem Linux, ki počasi prehiteva starejše različice okolja unix.

http://www.ibm.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji