Objavljeno: 3.4.2007

Vse novosti iTunesa

Apple je pred kratkim predstavil dve novosti v svoji spletni trgovini iTunes Store - opomnike o novih izdajah izvajalcev, katerih dela smo že kupili, in možnost dopolnitve albuma z dokupovanjem sklad, brez podvajanja plačil za predhodno kupljene skladbe.

Zdaj pa je podjetje oznanilo še novost, ki se je še pred meseci zdela povsem nerealna. Na skupni tiskovni konferenci z angleško glasbeno založbo EMI v Londonu so namreč sporočili, da bodo od maja naprej začeli ponujati glasbo brez zaščite DRM.

Spomnimo: v začetku februarja je Steve Jobs, prvi mož Appla, objavil odprto pismo, v katerem založbam predlaga opustitev sistema za upravljanje digitalnih pravic (DRM). EMI je kmalu zatem namignil, da utegne iniciativo podpreti, kar se je takrat zdelo malo verjetno.

Povod za pisanje je bil pritisk Norveške, Francije, Nemčije, Nizozemske, Švedske in Danske, ki odločno nasprotujejo omejevanju predvajanja glasbe, kupljene v iTunes Store, samo na predvajalnike iPod, kar omogoča prav DRM.

Skladbe založbe EMI bodo na voljo v dveh različicah - običajni (z DRM), ki bo stala 99 centov in brez DRM, ki bo 30 centov dražja, a tudi kakovostnejša (256 kb/s AAC). Že kupljene skladbe bo moč nadgraditi, brez DRM in za isto ceno kot doslej pa bodo na voljo tudi filmi založbe EMI.

Založba EMI sicer prodaja glasbo mnogih uveljavljenih izvajalcev, kot so Beatles, Beach Boys, Coldplay, David Bowie, Depeche Mode, Frank Sinatra, George Michael, Iron Maiden, Janet Jackson, Joe Cocker, Kylie Minogue, Queen, Robbie Williams, Spice Girls, The Rolling Stones in drugi.

Sedež EMI v Londonu

www.apple.com/itunes

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji