Objavljeno: 12.6.2007

Vse novosti Leoparda in Safari za Windows

Steve Jobs je v uvodnem nagovoru letne konference razvijalcev strojne in programske opreme za Applove izdelke, ki se odvijala v San Franciscu, predstavil nekaj novih podrobnosti o Mac OS X 10.5 in pokazal Applov brskalnik za Windows.

Operacijski sistem Mac OS X 10.5 (Leopard), ki izide oktobra letos, bo prinesel nekaj sprememb na področju grafičnega vmesnika - meni bo prosojen, pristan (dock) trirazsežen, na voljo pa bodo tudi skladovnice (stacks).

Skladovnice so posebna prispodoba za mape, ki omogočajo hiter dostop do njene vsebine iz pristana, kar popestri zanimiva animacija. Apple se je končno odločil tudi poenotiti grafično podobo aplikacij (brušene kovine ni več) in povsem prenoviti Finder.

Ta izgleda podobno kot iTunes, omogoča celo pregled datotek z animacijo Cover Flow, datoteke lahko namesto z ikonami predstavi s predogledi, s preslednico pa odpremo program Quick Look, ki prikaže vsebino slik, dokumentov in nekaterih drugih datotek.

Apple je predstavil tudi različico 3.0 beta brskalnika Safari, ki je zdaj na voljo tudi za Windows in prinaša pohitritve pri izrisovanju spletnih strani, možnost premikanja zavihkov, intuitivno iskanje po vsebini strani in spreminjanje velikosti besedilnih polj.

Jobs je najavil možnost razvoja aplikacij za iPhone, za kar ne bo potreben dodaten SDK, ampak le poznavanje spletnih standardov. Programi bodo delovali v Safariju, izgledali kot standardne aplikacije za iPhone, uporabljali pa bodo lahko tudi njihove zmogljivosti.

Nekoliko nepričakovano sta se na odru pojavila predstavnika dveh največjih izdelovalcev računalniških, Bing Gordon (Electronic Arts) in John Carmack (id Software), ki sta za prihodnost napovedala sočasen izid svojih iger tudi za Mac OS X.

http://www.apple.com/macosx/leopard/

http://www.apple.com/safari/

http://www.apple.com/iphone/

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji