Objavljeno: 5.3.2003

Vse več nezaželene pošte

Podjetje Trend Micro, ki se ukvarja s protivirusnimi programi, se je odločilo tudi za boj z nezaželeno elektronsko pošto (spam), ki vsakodnevno preplavlja elektronske poštne predale po vsem svetu. Decembrska raziskava družbe Gartner namreč razkriva, da je polovica elektronske pošte, ki jo prejemajo zaposleni v ameriških podjetjih, nezaželena.

Ker so poštni predali vse bolj zasičeni, se proti >>spamu<< bori vse več specializiranih podjetij, vendar doslej niso bila preveč uspešna. V boj se vključujejo tudi ponudniki internetnih storitev, kot sta EarthLink in AOL, ki obljubljata nova orodja za >>antispam<<, nekatera podjetja pa se v obupu obračajo že na sodišča. Microsoft je tako vložil tožbo na zvezno sodišče, saj bi rad razkril identiteto pošiljateljev nezaželene pošte, da bi jih potem lahko tožil. EarthLink in AOL pa sta bila v podobnih tožbah že uspešna in sta prejela denarno odškodnino.

Trend Micro se je v boju proti >>spamu<< odločil za sodelovanje z družbo Postini, na podlagi tega pa je nastal program Spam Prevention Service (SPS), ki nastopa na ravni internetnih prehodov (gateway). Program bo s pomočjo hevrističnega algoritma izračunaval verjetnost, ali je vsebina e-pošte nezaželena. Če bo zaznal sumljive elemente, bo program uvrstil sporočilo v eno od petih kategorij: spolnost, sovražna vsebina (hate mail), programi hitrega bogatenja, obsežne elektronske novice in komercialne ponudbe.

SPS se bo samodejno posodabljal - podobno kot protivirusni programi - stal pa bo od štiri do trideset dolarjev za licenco na uporabnika. Trenutno je na voljo za Sunov Solaris, do konca marca ga bodo lahko namestili lastniki Microsoftovih Oken, SPS za Linux pa bodo predstavili v drugem trimesečju.

http://www.trendmicro.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji