Oglasno sporočilo
Objavljeno: 9.2.2023 15:00

Vse za strojno CNC obdelavo na enem mestu

Mastercam je najbolj razširjeno CAM orodje v skoraj vseh državah sveta. Temu botrujejo prilagojena CAD in CAM orodja, s katerimi lahko z minimalnim številom klikov ustvarimo NC kodo.

Mastercam je zasnovan za programiranje vseh vrst CNC strojev. Vmesni členi, ki so tudi eden od razlogov za popularnost programske opreme, so prilagojeni postprocesorji, ki jih je možno v relativno kratkem času prilagoditi potrebam krmilnika in uporabnika.

Vsebuje lahko različne module, s katerimi programiramo stružnice, žično erozijo, 3- do 5-osne rezkalne, večopravilne CNC in preostale NC krmiljene stroje, ki za delovanje potrebujejo vnos NC kode. V ta sklop spadajo tudi vse bolj popularni stroji za 3D-tiskanje.

Po vnosu 3D-modela v delovni prostor in določitvi koordinatnega izhodišča izberemo stroj ter s tem Mastercamov modul, na katerem želimo narediti obdelave z orodji, ki jih imamo na zalogi.

Modul Mill – Rezkanje

Rezkanje je daleč najpopularnejši Mastercamov modul. Deli se na 2D, 3D in Multiaxis – večosno simultano rezkanje. 2D-oblike programiramo z izbiranjem 2D-kontur, s katerimi določimo področja obdelave, vhodov ali izogibanja na 3D-modelu. Ker je Mastercamovo CAD okolje neparametrično, lahko veliko hitreje spremenimo 3D-oblike in področja obdelave z risanjem črt (Wireframe) ali spremembo modela (Model Prep). Na voljo je več kot 20 različnih 2D-strategij odvzemanja materiala in vrtanje, prilagojeno vrtalnim ciklom za vsak posamezni krmilnik stroja.

Rezkanje 3D-oblik dosežemo s paleto 13 3D HST obdelav (visoko hitrostne orodne poti). Delijo se na grobe in fine, razlikujejo se samo v odrezovalnih parametrih in po obliki izračunane poti. Skupni so jim način izbire površine in orodja, omejevanje področja obdelav (2D- in 3D-konture, kot oblike na modelu, globina po Z-ju, dodatne površine, izogibanje lukenj glede na velikost …), izogibanje trkom in zarezovanju z držalom ali orodjem, toleranca obdelave ter natančna izbira povezovalnih parametrov vhodov, izhodov in dvigov na delovni rez.

Izbiramo med klasično grobo (Area roughing) in dinamično trohoidno grobo obdelavo Dynamic, odvisno od prostora in orodij, s katerimi obdelujemo. Obe obdelavi podpirata rezkanje ostankov z manjšimi orodji prek funkcije Stock model. Fine obdelave izbiramo glede na obliko 3D-modela. Kontekstualne grafike in obsežna pomoč v HTML obliki za vsakega od parametrov je dostopna znotraj oken delovnega prostora. Z obdelavami Waterline, Horizontal, Equal Scallop, Raster, Pencil, Hybrid, Blend in Spiral lahko spremenimo katerikoli surovec v želeno končno obliko.

Mill lahko nadgradimo tudi z modulom Multiaxis. Vsebuje vsaj še toliko namenskih orodnih poti, kot jih je skupaj v 2D- in 3D-modulih. Namenjen je programiranju večosne simultane obdelave. Obširnost modula je očitna, ko se z njim seznanimo, vendar so razvijalci s poenostavljenim vmesnikom v zadnji verziji dosegli bolj jasno, pregledno in lažjo uporabo orodnih poti. Z Multiaxis modulom je mogoče programirati orodja s krožnimi segmenti (Circle segment tools), katerih posledica je hitrejši čas obdelave in boljša kakovost površine.

Modul Lathe – Struženje

Med vsemi moduli je struženje eden najbolj preprostih za programiranje. Surovec določimo parametrično, obliko vpenjalnih čeljusti tudi s 3D-modelom ali narisano obliko. Obdelavo rotacijskih oblik programiramo s klasičnimi obdelavami čeljenja, grobo in fino obdelavo ter izdelavo utorov prek 2D-oblike. Narišemo lahko konture ali izberemo 3D-model, ki ga Mastercam spremeni v 2D-konturo, primerno za veriženje.

Mastercam zmore tudi obdelave s cikli, odvisno od krmilnika, kjer se bo vršila NC koda. Bolj napredni uporabniki bodo veseli obdelav Dynamic in PrimeTurning™, ki je bila zasnovana v sodelovanju s podjetjem Sandvik Coromant. Namenjena je uporabi s CoroTurn® Prime ploščicami, ki za od 50 do 80 % povečata produktivnost. Struženje kompleksnejših kosov lahko dopolnimo z uporabo orodnih poti modula Mill in tako programiramo C in Y os na izdelkih, ki to zahtevajo.

Modul Mill-Turn – Večopravilni stroji

Mill-Turn je namenjen programiranju kompleksnejših strojev in vsebuje prav vse orodne poti, ki jih najdemo v modulih Mill, Lathe in Multiaxis. Ima posebej prilagojeno okolje posameznemu stroju, na katerem bomo obdelovali. To so nekatere najpomembnejše dodatne funkcije modula:

  • posebno virtualno okolje za sestavo orodij;
  • sinhronizacijski vmesnik za stroje z več revolverji in/ali stružno-rezkalno glavo v B-osi ter pomožnim vretenom;
  • okolje za določanje referenčnih pozicij in premikov in
  • simulacija delovanja stroja, ki popolnoma odraža stanje in premike na stroju.

Uporabniški vmesnik je uporabniku prijazen, saj olajša programiranje kompleksnih strojev.

Modul Wire – Žična erozija

Tako imenovano žico odlikuje preprost vmesnik, s katerim lahko programiramo rezanje v dveh ali štirih oseh. Tehnologijo rezanja določamo s prednastavljenimi knjižnicami ali si naredimo svoje. Tako kot modula Mill in Lathe lahko modul Wire uporabljamo na različnih strojih z uporabo namenskih postprocesorjev.

Prav vsem modulom je skupna simulacija obdelav Verify na surovcu, ki ga lahko definiramo na različne načine. Simulacija ponuja orodja, kot so dodatna kontrola trkov, analiza obdelane oblike z orodji za merjenje ali barvno primerjavo glede na 3D-model, ter mnoge druge funkcije, ki omogočajo hitrejšo izdelavo NC kode, da je obdelava na stroju takšna, kot smo si zamislili.

Mastercam letos praznuje že 40. obletnico, njegove zmogljivosti pa niso omejene samo na naštete štiri module. Ponuja širok spekter dodatkov, med katerimi so najpopularnejši Productivity+ za programiranje merilnih tipal, Mastercam Art za pripravo 2D-grafik za graviranje, Verisurf za metrološke rešitve in povratno inženirstvo, APlus za aditivne tehnologije in Robotmaster za programiranje 6-osnih antropomorfnih robotov.

Če vas zanima programiranje v najbolj razširjenem CAM okolju, vabljeni, da kontaktirate zastopnika za Slovenijo: Camincam d.o.o., info@camincam.si, www.camincam.si.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji