Objavljeno: 5.3.2013 01:00

WD najavlja preboj v tehnologiji diskov

Podjetje Western Digital je javnosti sporočilo, da jim je uspelo narediti pomemben tehnološki preboj na področju hrambe podatkov na magnetnih diskih, s katerim bodo v prihodnje morda shranili dvakrat več podatkov na enakem prostoru, kot doslej.

 Dosežek so dosegli pravzaprav v oddelku HGST Labs, hčerinski družbi pred časom prevzeti od podjetja Hitachi. Raziskovalci so tu razvili novo metodologijo priprave magnetne površine, ki so jo poimenovali nanolitografija. Z njo uspejo narediti majhne magnetne strukture, ki so velike le 10 nanometrov in so tako merijo le okoli 50 atomov. Drugače povedano, na kvadratnem palcu (2,54 x 2,54 cm) uspejo pripraviti kar 1,2 bilijona magnetnih pik, ki so osnova za hrambo podatkov.

 Nova metoda je bistveno bolj učinkovito od fotolitografije, ki so jo doslej uporabljali za pripravo magnetnih površin. Znanstveniki so celo mnenja, da lahko metodo nanolitografije s časom še izboljšajo ter s tem vnovič povečajo gostoto zapisov. Novo tehnologijo pa ne gre pričakovati že jutri, saj napovedujejo, da bo nov tip izdelkov postal ustaljen (mainstream) šele proti koncu desetletja.

http://www.hgst.com

http://www.wdc.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji