Objavljeno: 25.7.2012

Wi-Fi 802.11ad bo ponujal 7 Gb/s

Podjetji Marvell in Wilocity sta združili sile za pripravo še hitrejših brezžičnih povezav, kot jih poznamo danes. Skupaj pripravljata prvo vezje s podporo za novi standard z oznako IEEE 802.11ad, ki deluje v frekvenčnem pasu 60 GHz in obljublja izredno hiter brezžični prenos s hitrostmi do 7 Gb/s. Za primerjavo - še čisto svež standard 802.11ac, ki si pravkar utrjuje pot v izdelkih za potrošnike, ponuja prenos s hitrostmi do 1 Gb/s v frekvenčnem pasu 5 GHz.

Standard, ki mu pravijo tudi WiGig, naj bi v končnih izdelkih napravam dal možnost uporabe tretjega komunikacijskega kanala - 60 GHz poleg sedanjih 2,4 GHz in 5 GHz. Po sedanjih načrtih naj bi bili integrirana vezja zdržljiva z dosedanjimi standardi, v prisotnosti 802.11ad pa bi nudila še višje hitrosti prenosa, ki prekašajo celo ožičene povezave tipično najdene v domačem in poslovnem okolju (te gredo danes do 1 Gb/s).

Novo tehnologijo naj bi določročno uporabljali v zelo širokem spektru naprav, od zabavne elektronike (brezžični prenos video posnetkov, zvoka), prek računalnikov, do mobilnih naprav.

Inženirji menijo, da je sprva najbolj verjeten scenarij za uporabo WiGig vgradnja čipov v priklopne postaje za prenosne računalnike. Na ta način bi uporabniki lahko ohranili sedanje prenosnike, hkrati pa izkoristili hitrejši prenos podatkov. V prvi fazi torej ni mišljeno, da bi WiGig srečali v mobilnih napravah kot so telefoni in tablice. V naslednjih fazah naj bi WiGig proizvajalci vgrajevali neposredno v naprave in/ali svoje nabore vezij, vendar tega ni za pričakovati pred letom ali dvema.

http://www.marvell.com

http://www.wilocity.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji