Objavljeno: 4.6.2003

WiFi v mobilnih telefonih, a do katere mere?

Nokia je prikazala nekatere podrobnosti prihajajočih modelov mobilnih telefonov, ki se bodo kitili z vgrajenimi digitalnimi fotoaparati z milijoni slikovnih elementov in pomnilniškimi karticami velikimi gigabajt ali več.

Pogost spremljevalec v mobilnih telefonih naj bi postal tudi brezžični ethernet WiFi, vendar pri Nokii poudarjajo, da bo to zgolj ena izmed možnosti, saj se po njihovih ocenah od tehnologije WiFi preveč pričakuje. Pri Nokii namreč predvidevajo, da se bodo javna omrežja WiFi obdržala le na nekaterih pomembnih mestih kot so denimo letališča ali hoteli, in da se bodo uporabljala le za dostop do interneta. Internetna telefonija preko omrežij WiFi naj bi po mnenju Nokie bila povsem zgrešena zamisel, saj bodo dostopna omrežja preveč redka in zahteve po energiji prevelike.

Kot je bilo že napovedano na CeBIT-u, pa namerava Nokia (poleg Sony Ericssona in Siemensa) pričeti uporabljati tehnologijo pritisni za pogovor (Push-to-talk), ki jo trenutno ponuja zgolj Nextel v ZDA v omrežjih iDEN, pri GSM omrežjih pa bo delovala preko GPRS-a. Pritisni za pogovor bo dejansko omogočalo uporabo mobilnega telefona kot nekakšnega walkie-talkieja, pri čemer se bo skupina uporabnikov lahko pogovarjala med seboj, s to razliko, da bo lahko hkrati govoril le eden.

Nove pa bodo tudi oblike Nokiinih telefonov, ki bodo po besedah predstavnika podjetja še bolj drzne, vendar pa Nokie še naprej ne bodo imele školjkaste oblike, ki je precej popularna pri Motorolinih in Samsungovih modelih.

http://www.nokia.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji