Objavljeno: 8.5.2009

WiGig - gigabitni brezžični standard

Skupina vodilnih proizvajalcev strojne in programske opreme je ustanovila novo interesno združenje WiGig, ki bo razvilo in podpiralo novo specifikacijo za brezžični omrežni protokol sposoben prenašati podatke z gigabitnimi hitrostmi. Med podporniki so sama znana imena, kot so Intel, Microsoft, LG, Nokia, Panasonic, Samsung, ambicijo pa imajo da se specifikacija pripravi do konca letošnjega leta, tako da bi prvi izdelki lahko bili nared konec leta 2010.

Sodeč po prvih načrtih naj bi naprave WiGig delovale v frekvenčnem območju 60 GHz, na fizičnem sloju pa naj bi bile sposobne dosegati hitrosti kar okoli 6 Gb/s, čeprav bo dejanska hitrost zaradi pribitka protokola in algoritmov za odpravljanje napak nekaj nižja. Pobudniki trdijo, da WiGig ne bo neposredna zamenjava za Wi-Fi, saj bo območje delovanja precej manjše, razen če ne bodo uporabljene specializirane antene. Mnogi WiGig vidijo predvsem na področju zabavne elektronike, denimo za prenos video posnetkov v visoki ločljivosti iz ene virov vsebin do televizorja.

WiGig pa ni edina tehnologija, ki se bori za primat med brezžičnimi standardi prihodnosti. Tu so še UWB, WirelessHD in WHDI, ki pa dosegajo manjše hitrosti, tja do 3 ali 4 Gb/s. Ena izmed prednosti, ki bi lahko odtehtala pri WiGig je poleg niza uglednih podpornikov namera, da bi WiGig deloval z roko v roki z omrežji WiFi na frekvenčnih področjih 2,4 GHz, 5 GHz in 60 GHz.

http://wirelessgigabitalliance.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji