Objavljeno: 17.10.2003

WiMax: smrt fiksne telefonije?

Operaterji fiksne telefonije so že nekaj časa v težavah, saj se vse več njihovih uporabnikov odloča predvsem za mobilno telefonijo pri glasovnih klicih, tako da jim postajajo podatkovne storitve vse pomembnejši vir prihodkov. A tudi na tem področju se stvari spreminjajo, saj prihaja nova tehnologija za širokopasovni brezžični dostop WiMax, znana tudi kot standard IEEE 802.16.

WiMax in podobne tehnologije so bile sprva namenjene za omogočanje dostopa do širokopasovne povezave v ruralnih, redko poseljenih območjih, sedaj pa so že postavljena omrežja v nekaterih manjših mestih po ZDA. Te poskusne postavitve so pokazale, da je WiMax primeren tudi za večje število uporabnikov in da je tovrstna omrežja mogoče postaviti tudi v velikih mestih.

WiMax v osnovi omogoča širokopasovno povezavo, ki se lahko uporablja tudi za internetno telefonijo (VoIP). Slednje je mogoče šele kratek čas, odkar je bila spisana različica standarda 802.16a, ki ima definirane tudi protokole za kakovost storitev (QoS), k popularnosti WiMaxa pa so najbolj pripomogle vse nižje cene opreme, predvsem baznih postaj.

http://www.wimaxforum.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji