Objavljeno: 19.3.2008

WiMAX začenja komercialno pot

Telekom Slovenije je konec prejšnjega tedna v Rožni dolini v Ljubljani leto in pol po dodelitvi radijskih frekvenc v promet vključil prvi komercialni priključek v brezžičnem širokopasovnem omrežju WiMax. Naj spomnimo, da je Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije oktobra leta 2006 izdala dve odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc za opravljanje storitev WiMAX, in sicer Telekomu Slovenije, ki v projektu sodeluje s hčerinsko družbo Mobitel, in podjetju Tok telekomunikacije.

Telekom je v postopku gradnje dvajsetih baznih postaj, ki jih bo do oktobra šestdeset, kar bo zadoščalo za 40-odstotno pokritost prebivalstva. Ob koncu triletnega obdobja po dodelitvi frekvenc (tj. leta 2006) naj bi bila pokritost prebivalstva 98,4-odstotna, letos pa načrtujejo vključitev 5.100 naročnikov v omrežje. Omrežje na začetku gradijo na tistih območjih, na katerih je zaradi različnih razlogov največ belih lis pri zagotavljanju širokopasovnih priključkov.

Mesečna naročnina na paket 1024/256 kb/s stane 26 evrov, na paket 512/128 kb/s 22 evrov in na paket 256/128 kb/s 18 evrov.

Testni uporabniki smo od danes tudi pri Monitorju. Praktične izkušnje z enim prvih priključkov Wimax pri nas si boste lahko prebrali v naslednji številki.

www.telekom.si

www.mobitel.si

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji