Objavljeno: 6.5.2009

Windows 7 RC na voljo javnosti

Po tem, ko so pri Microsoftu prvega kandidata za končno različico novega operacijskega sistema Windows 7 pred tednom dali na voljo izbranim partnerjem in naročnikom servisov Technet in MSDN, je zdaj ta na voljo širši javnosti. S tem Microsoft nadaljuje strategijo, pri kateri skoraj dokončan operacijski sistem ponujajo v preizkus vsem, ki jih to zanima.

Med zanimivimi novostmi objavljenega kandidata je tako imenovani način Windows XP Mode za zagotavljanje združljivosti z najbolj zahtevnimi obstoječimi programi, pri čemer so uporabili virtualizacijo s programom Virtual PC. Kot kaže bo ta modul v nekaterih različicah Windows 7 že vgrajen, drugod pa ga bo mogoče namestiti ločeno. Poleg brezplačnega paketa Virtual PC bo uporabnik (vsaj nekaterih različic) dobil tudi polno in licencirano različico okolja Windows XP SP3. Vgrajena bo tudi tehnologija virtualizacije aplikacij sedanjega paketa Med-V, ki omogoča prikaz samo posamezne aplikacije na namizju (brez samega virtualiziranega namizja), kar je za končnega uporabnika videti kot navaden program v okolju Windows 7. Novost je tudi orodje Windows 7 Upgrade Advisor, ki bo olajšalo prenos programov in podatkov iz obstoječih okolij brez ponovne namestitve celotnega sistema.

Izboljšali so še nekaj vidikov varnosti, med drugim dostop do večpredstavnih vsebin na domačem računalniku prek interneta. DirectAccess pa omogoča varen dostop do omrežnih virov v podjetju brez uporabe povezav VPN. Povezava velja tudi v drugo smer, kar bo skrbnikom računalnikov v podjetjih olajšalo nadzor, posodabljanje in upravljanje računalnikov na daljavo. Za uporabo te funkcije bo potrebno uporabljati strežniško okolje Windows Server 2008 R2. Kombinacija tega okolja z Windows 7 bo s funkcijo BranchCache omogočala uporabo lokalnega predpomnilnika za shranjevanje datotek na oddaljeni lokaciji, kar bo pohitrilo dostop do podatkov na lokacijah, hkrati pa zagotovilo vrano hrambo v centralnem podatkovnem centru.

Uporabniki bodo lahko Windows 7 RC uporabljali do 1. Marca 2010, med tem pa se nadaljujejo ugibanja okoli tega, kdaj bo operacijski sistem na voljo v končni različici. Uradno je Microsoft glede tega še tiho, vendar so nekateri OEM partnerji navedli, da bodo imeli računalnike z novim okoljem nared že jeseni, morda celo konec poletja.

http://microsoft.com/downloads

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji