Objavljeno: 8.9.2011

Windows 8 bo vseboval virtualizacijsko tehnologijo Hyper-V

Microsoft se je odločil, da bo prihajajoče poglavitne poteze nove generacije okolja Windows 8 javnosti predstavljal košček po košček. Najnovejše razkritje tako potrjuje dosedanje domneve, da bo tudi operacijski sistem za končne uporabnike, tako kot danes strežniške različice, vseboval virtualizacijsko tehnologijo Hyper-V. V preteklosti smo tudi v Monitorju napovedovali, da bo novo okolje Windows precej bolj oprto na virtualizacijo, zdaj pa se te domneve potrjujejo.

Microsoft je v blogu zapisal, da so morali inženirji narediti kar nekaj velikih sprememb, da bi Hyper-V učinkovito povezali z odjemalcem Windows. Težave so predvsem v nekaterih delih strojne opreme računalnika, ki se na namizju obnaša drugače, kot na strežnikih, oziroma uporabniki to danes pričakujejo. Ena takih je povezljivost z naključnimi omrežji Wi-Fi, kar je skozi virtualizacijski sloj težje narediti, kot se sprva zdi. Rešitev so našli v navideznih stikalih in navideznih diskih, ki bodo premostile ovire med fizičnim in navideznim svetom.

Po sedanjih informacijah naj bi Windows 8 tako omogočal izvajanje navideznih strojev neposredno na strojni opremi oziroma hipervisorju. Uporabniška izkušnja naj bi bila v večini primerov enaka kot v običajnem "fizičnem" okolju. Kljub temu Microsoft opozarja, da bodo obstajale tudi nekatere omejitve. Nekatere funkcije okolja Windows, ki so globoko povezane na strojno opremo, ne bodo delovale. Primer je program BitLocker. Prav tako opozarjajo, da programi, ki zahtevajo odzivnost v realnem času (pod 10 milisekundami) morda ne bodo delovale učinkovito v virtualiziranem okolju. Taki so denimo glasbeni programi. Prav tako utegne virtualizacija motiti nekatere najbolj zahtevne igre.

Za ostalo rabo naj bi virtualizirano okolje delovalo podobno kot fizično. Uporabno za vse, ki želijo imeti delovno in testno okolje (npr. razvijalce), službeno in domače okolje (službeni prenosniki) in tak dalje. Napovedujejo tudi podporo za nekatere poslastice, ki smo jih vajeni iz strežniškega okolja: dinamično dodeljevanje pomnilnika navideznim strojem, centralna in oddaljena konzola za upravljanje navideznih računalnikov, zmožnost migracije delujočega navideznega računalnika iz računalnika na računalnik brez izklopa (prek skupnega pomnilniškega medija), predvidena pa je tudi možnost uporabe posnetkov stanja navideznih strojev (snapshots).

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji