Objavljeno: 20.5.2011

Windows 8 na ARM-u je nezdružljiv?

Intel je med predstavitvijo svojih načrtov za naslednje generacije procesorjev javnosti razkril nekaj podrobnosti v zvezi z naslednjo generacijo okolja Windows 8 na procesorjih ARM, kar pa je zelo razjezilo sicer tesnega zaveznika, družbo Microsoft. Intel namreč trdi, da Windows 8 v različici za procesorje ARM ne bo združljiv s programi, napisanimi za okolje x86, kar pomeni, da bi v tem primeru bilo potrebno vse programe ponovno prevesti in uporabnikom morda ponovno kupiti.

Še več, po Intelovih informacijah naj bi obstajale celo štiri različne podverzije za okolje ARM, ki so specifične za izvedbe procesorjev različnih proizvajalcev strojne opreme (ARM namreč procesorje licencira zunanjim proizvajalcem). Te različice naj prav tako ne bi bile medsebojno združljive, kar bi povzročilo najbrž še dodatno zmedo in stroške razvijalcem.

Microsoft je ostro reagiral in zatrdil, da so Intelove navedbe "močno zavajajoče", čeprav niso pojasnili, katere trditve so to in kakšna je Microsoftova resnica. Trdijo tudi, da je Windows 8 za zdaj le tehnološka demonstracija in bo končna različica imela drugačne lastnosti. Spomnimo pa se, da je Windows nekoč že deloval na drugih procesorskih platformah (Alpha, MIPS) in so v teh primerih programi za različne platforme bili povsem nezdružljivi, tako, kot trdi Intel.

http://www.microsoft.com

http://www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji