Objavljeno: 20.4.2003

Windows CE kot odgovor na odprto kodo

Microsoft je predstavil novo licenčno politiko za dostop do izvorne kode za operacijski sistem Windows CE, ki omogoča proizvajalcem več svobode. Mnogi vidijo ta korak kot odgovor na priljubljenost odprte kode, kjer imajo proizvajalci specializiranih naprav, kot so mobilni računalniki, telefoni in industrijski krmilniki, več možnosti v vgradnjo novih funkcionalnosti, s tem pa tudi razlik glede na tekmece.

Microsoftov korak je v bistvu dodatek k iniciativi Shared Source, ki so ga že pred nekaj meseci predstavili tudi za okolje Windows in dali na voljo velikim strankam ter državnim ustanovam. Pri novem koraku gre za Windows CE Shared Source Premium Licensing Program (CEP), namenjen podjetjem, ki razvijajo rešitve in naprave na platformi Windows CE. Program CEP je prvi v okviru iniciative Shared Source, ki proizvajalcem originalne opreme (OEM) in sistemskim integratorjem omogoča poln dostop do izvorne kode Windows CE. Poleg možnosti spreminjanja izvorne kode bodo lahko proizvajalci naprav tudi distribuirali spremenjeno izvorno kodo skupaj z napravami.

Čeprav so se programu že pridružil ARM, BSQUARE, Hitachi, Mitsubishi Electric, MIPS Technologies in Samsung Electronics, je bil program deležen tudi številnih kritik. Težave so predvsem v nekaj podrobnostih, ki so zapisani v novi licenčni pogodbi. Mnoge predvsem moti, da si je Microsoft pridržal pravico, da nove funkcionalnosti, ki jih bodo razvili partnerji, lahko brez protiplačila čez čas uporabi v svojih izdelkih.

Licenčni program ima namreč dve možnosti - prva je ta, da proizvajalec s spremenjeno kodo izboljša delovanje okolja Windows CE, druga pa ta, da z novo kodo proizvajalec dodaja funkcionalnosti, ki jih tekmeci nimajo. Po pogodbenih določilih naj bi ekskluzivnost za spremembe partnerju veljala le pol leta, nato ima Microsoft pravico kodo uporabiti v svojih izdelkih. Mnogi poudarjajo, da je tak koncept daleč od načel, ki veljajo na področju odprte kode in licenc GPL, zato napovedujejo, da bo imel program najbrž slab odziv.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji