Objavljeno: 1.6.2003

Windows "Longhorn" bo modularen

Microsoft se je odločil, da bo naslednjo različico okolja Windows z delovnim imenom >>Longhorn<< zgradil kot modularen komplet, kar bo olajšalo delo proizvajalcem strojne opreme in med drugim tudi lokalizacijo sistema. Poleg osnovnega jedra, ki bo vsebovalo okli 90% vseh funkcionalnosti, bo moč novi različici okolja Windows mogoče dodati module, ki ga bodo spremenili v operacijski sistem denimo za tablične računalnike ali pa večpredstavne naprave (Windows Media Center). Na enak način bodo tudi dodajali jezične prevode in lokalizacijo za različice, ki so namenjene posameznim državam.

S takim pristopom naj bi pri Microsoftu dosegli več ciljev: hitrejše predstavitve posameznih različic, lažje vzdrževanje celotnega sistema in lažjo prilagoditev specifičnim potrebam. Najbolj naj bi s tem korakom pridobili proizvajalci osebnih računalnikov in prenosnikov, ki bodo lahko hitreje in na preprostejši način pripravili različice za specifično strojno platformo. Lažje bo tudi združevati sliko okolja Windows z dodatnimi programi in orodji.

Čeprav je Microsoft modularnost z jezičnimi moduli ponudil delno že v okolju Windows XP, bo Longhorn tovrstni pristop dvignil še na višjo raven in čez celoten nabor dodatnih funkcionalnosti. Za dodajanje posameznih modulov bo skrbel nov vmesnik Component Management Interface (CMI), ki bo podoben današnjemu orodju za dodajanje in odstranjevanje programov v okolju Windows XP. Poleg tega bo za večjezično podporo in lokalizacijo skrbel vmesnik Multi-Lingual User Interface (MUI), s katerim bo mogoče na hiter in preprost način spremeniti jezično podporo v celotnem okolju, brez ponovnega zagona sistema.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji