Objavljeno: 11.5.2005

Windows Mobile 5.0

Microsoft je na razvojni konferenci za mobilne in vgradne naprave razkril novo različico okolja Windows Mobile 5, ki je namenjena ročnim računalnikom in pametnim telefonom. Projekt je potekal doslej pod delovnim imenom "Magneto", okolje pa bo na voljo v novih napravah in kot nadgradnja za obstoječe ročne računalnike. Microsoft si obeta, da bo z novo različico povečal tržni delež na področju pametnih telefonov, kjer so za proizvajalce pripravili poseben program in možnosti razlikovanja z možnostjo vključitve dodatnih storitev.

Namizje okolja Windows Mobile 5.0.

Windows Mobile podpira precej bogatejši nabor komunikacijskih možnosti.

Windows Mobile 5.0 prinaša številne novosti, tako na infrastrukturni, kot uporabniški ravni. V prvo skupino sodijo podpora za magnetne diske, dodatne brezžične vmesnike, vmesnik USB 2.0, pomemben pa je nov datotečni sistem, ki zagotavlja varnejše ohranjanje podatkov v primeru izpada električne energije. Proizvajalci lahko okolje prilagodijo za uporabo brez peresa in za uporabo s samo nekaj programskimi tipkami, poskrbljeno pa je tudi za možnost vgradnje posebnih funkcij, kot je koncept "govor na pritisk" (push to talk) na področju mobilne telefonije. Boljša je podpora za digitalne fotoaparate in video kamere, proizvajalci pa lahko dodajo celo videokonferenčne funkcije.

Novo okolje prinaša boljšo podporo za telefonske funkcije.

Delovanje vgrajenih telefonskih funkcij.

Sprejem telefonskega klica na napravah SmartPhone.

Microsoft je v okolju Windows Mobile 5.0 močno izboljšal vgrajene programe, predvsem iz kompleta Mobile Office. Novi Word in Excel znata prikazovati grafe in slike, tudi sicer pa bolj verno prikazujeta dokumente oblikovane na osebnih računalnikih. Vključen je pregledovalnik za predstavitve Powerpoint, močno pa je izboljšan tudi odjemalec Outlook, zlati v delu, kjer se povezuje prek brezžičnih komunikacij do strežnikov Exchenge. Windows Mobile 5.0 ima vgrajen nov večpredstavni predvajalnik Windows Media Player 10, ki zna med drugim predvajati vnaprej posnete TV oddaje, zajete na osebnih računalnikih s TV sprejemniki.

Mobilni Word zna zdaj bolje prikazati dokumente oblikovane na osebnem računalniku.

Mobilni Excel zna prikazovati grafe.

Odjemalec za elektronsko pošto Mobile Outlook.

Vgrajen je Windows Media Player 10.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji