Objavljeno: 25.2.2010

Windows MultiPoint Server 2010 cilja na šolstvo

Microsoft je uradno objavil nov izdelek z imenom Windows MultiPoint Server 2010, ki omogoča, da več uporabnikov sočasno souporablja isti računalnik, pri tem pa vsak s svojim monitorjem, miško in tipkovnico ohrani uporabniško izkušnjo znano iz klasičnih osebnih računalnikov. Izdelek je namenjen predvsem področju šolstva in izobraževanja, kjer so sredstva vselej omejena, s tem pa želijo posredno tudi ogovoriti na čedalje večjo priljubljenost Linuxa na tem segmentu.

MultiPoint Server 2010 temelji na dosedanjem strežniku Windows Server 2008 R2, uporabniki pa do sej na strežniku dostopajo prek mehanizma znanega iz dosedanjih terminalskih strežnikov. Razlika je v temu, da v okviru zmožnosti strojne opreme na računalnik dodatne monitorje, tipkovnice in miške lahko priključimo brez doslej potrebnih lahkih odjemalcev. Potrebujemo le zadostno število vrat USB in predvsem grafično kartico z več izhodi, za vsakega uporabnika svojega. Microsoft je nedavno demonstriral delovanje kar 16 ločenih sej in monitorjev na računalniku z enim procesorjem Intel Core i7, vsak od teh pa je simultano predvajal video posnetke v visoki ločljivosti 720p.

Seveda pa je Microsoft predvidel tudi možnost priključitve prek lahkih odjemalcev, kjer bodo izbrani partnerji, kot so Hewlett Packard, Wyse in NComputing predstavili svoje strojne in programske rešitve optimizirane za MultiPoint Server. Pričakujemo pa lahko tudi prihod primerno opremljenih preprostih strežnikov ali bolj rečeno zmogljivejših osebnih računalnikov, ki bodo optimizirani za tovrstno okolje (več monitorskih izhodov, vrat USB).

Novost se v primerjavi z dosedanjimi strežniškim izdelki razlikuje tudi po povsem na novo razviti programski opremi za upravitelje tovrstne rešitve, kjer ciljajo predvsem na povsem ne-tehnično osebje, kot so učitelji, ki bodo lahko z nekaj preprostimi koraki omogočili souporabo računalnika v učilnici. Microsoft je hkrati poskrbel za atraktivne cene, zlasti za upravičence akademskih licenc. Povsem možno pa je, da bo izdelek zanimiv tudi za nekatera manj zahtevna manjša podjetja, ne sam šolstvo. Izdelek bo globalno na voljo od začetka marca in to v več jezikih, med katerimi pa za zdaj ni slovenščine.

http://www.microsoft.com/windows/multipoint/solutions.aspx

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji