Objavljeno: 15.9.2003

Windows Storage Server 2003

Microsoft je po pričakovanju objavil izid nove različice sistemskega paketa, ki je temelj za pomnilniške sisteme NAS temelječe na operacijskem sistemu Windows. Windows Storage Server 2003 je nov izdelek, ki temelji na operacijskem sistemu Windows Sever 2003, v svojih izdelkih pa ga bodo uporabili Microsoftovi OEM partnerji, med katerimi so Dell, EMC, Fujitsu Siemens, HP, Iomega in NEC. Nekateri bodo nov izdelek uporabili v obstoječih sistemih NAS, kjer bo na voljo v obliki nadgradnje, nekateri pa so ob tej priložnosti objavili povsem nove pomnilniške sisteme.

Glavne novosti novega operacijskega sistema so enake kot pri sistemu Windows 2003, to pa so podpora za pomnilniške slike Volume Shadow Copy Services (VSS), delo z navideznimi diski Virtual Disk Services (VDS) in izboljšana za varno delovanje v gručah (do osem vozlišč). Izdelek podpira tudi izboljšani datotečni sistem DFS, podporo za večstezni I/O (MPIO) in omrežni protokol iSCSI. Podobno kot okolje Windows iz katerega izhaja izdelek, bo Windows Storage Server 2003 na voljo v dveh različicah - Standard in Enterprise, ki se bosta razlikovali v zmogljivosti in s tem prepustnosti samih pomnilniških sistemov.

Dell je nov OS namenil pomnilniškim sistemom PowerVault 770N in 775N, ki so zasnovani na strežnikih s procesorji Xeon pri taktu 2,4 oziroma 2,8u GHz. Cena osnovnega modela se prične pri 5.000 dolarjih. Hewlett-Packardova novost se imenuje StorageWorks NAS 2000s, v ohišju višine 2U pa zagotavlja nadzor tja do 24 TB pomnilniškega prostora. Tu vstopna cena za sistem s 580 GB znaša 8.300 dolarjev. Fujitsu Siemens ponuja odslej NAS FibreCAT N40, ki je namenjen predvsem manjšim podjetjem, čeprav ga je mogoče razširiti do 2 TB pomnilniškega prostora. V osnovni različici s 580 GB prostora je v Evropi na voljo za približno 10.000 evrov. Prvič se je na področju tovrstnih NAS izdelkov pojavil EMC z modelom NetWin 200, ki pa bo menda eden izmed najzmogljivejših na tem področju, a v prodajo nekoliko kasneje.

Poleg proizvajalcev sistemov NAS so novi namenski OS podprli tudi številni proizvajalci programske opreme, v prvi tisti, ki proizvajajo izdelke za izdelavo varnostih kopij ter upravljanje s pomnilniškimi sistemi. V svojih izdelkih bodo ponujali podporo Computer Associates, CommVault Systems, Legato in Veritas. Po ocenah družbe IDC, sistemi NAS z okoljem Windows danes predstavljajo že 41% trga tovrstnih izdelkov, z novim OS pa naj bi se ta delež še povečal.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji