Objavljeno: 30.3.2009

Windows Touch

Microsoft je na ameriški konferenci za razvijalce začel promovirati tehnologijo Windows Touch, s katero bo naslednja različica operacijskega sistema podpirala upravljanje grafičnih elementov z večkratnim dotikom po zaslonu. Čeprav so podporo za krmiljenje uporabniškega vmesnika pri Microsoftu najavili že na začetku razvojne poti okolja Windows 7, so šele zdaj spregovorili o podrobnostih, hkrati pa vključili domala celoten potencial v zadnje razvojne različice nastajajočega operacijskega sistema.

Windows Touch bo na voljo tako za namizne računalnike, primerno opremljene prenosnike, kot tudi specializirane računalnike, ko so interaktivne mize Surface. Microsoft je zdaj predvsem razkril podporo za različne gesture, ki bodo uporabnikom olajšale delo z računalnikom in uporabo dotika. Windows Touch bo podpiral premikanje, drsenje, povečavo in rotiranje elementov, poleg tega pa so okolju namenili še več specifičnih gestur za priklic posameznih funkcij okolja, kot so dodatni menuji ("desni klik"), priklic zaslonske tipkovnice in druge. Načrtujejo celo programski vmesnik, s katerim bo mogoče nabor gestur razširiti z novimi.

Pri Microsoftu verjamejo, da bo sčasoma vmesnike z dotikom uporabljala večina uporabnikov računalnikov. Na trgu že obstajajo nekateri prenosniki, ki podpirajo tovrstno funkcionalnost (HP TouchSmart IQ500 in IQ800, HP TocuhSmart tx2 in Dell Latitured XT/XT2), še več pa jih lahko pričakujemo v naslednjem letu. Microsoft celo najavlja, da bodo pomanjšane različice elektronskih miz Surface dostopne tudi za domačo rabo, čeprav na začetku za razmeroma visoko ceno (med 5.000 in 10.000 dolarji). <a href="http://video.msn.com/?mkt=en-US&playlist=videoByUuids:uuids:891c68b3-a534-4159-b6b2-8e4ac56b6890&showPlaylist=true" target="_new" title="Windows 7 Touch Gestures">Video: Windows 7 Touch Gestures</a> <a href="http://video.msn.com/?mkt=en-US&playlist=videoByUuids:uuids:8f5ee5db-24f5-45fb-a3f6-d1a9660155a6&showPlaylist=true" target="_new" title="Windows 7 Touch - Globe Application">Video: Windows 7 Touch - Globe Application</a>

http://blogs.msdn.com/e7/archive/2009/03/25/touching-windows-7.aspx

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji