Objavljeno: 27.2.2006

Windows Vista - uradno 6 različic

Microsoft je uradno objavil imena šestih različic okolja Windows Vista, ki bodo nared v drugi polovici letošnjega leta. Za poslovno rabo bosta tako na prodaj različici Windows Vista Business in Windows Vista Enterprise. Zmogljivejša različica Vista Enterprise bo na voljo le lastnikom pogodb Software Assurance in Enterprise Agreement, vsebovala pa bo dodatna orodje Windows BitBlocker Drive Encrypton za strojno podprto šifriranje podatkov na diskih, kar bo nudilo večjo stopnjo varnosti, kot v drugih različicah. Vista Enterpise bo vsebovala tudi odjemalca za navidezne računalnike Virtual PC Express in podsistem za poganjanje programov, ki so napisani sicer za okolje Unix.

Za domačo rabo bosta na voljo različici Windows Vista Home Basic in Windows Vista Home Premium. Slednja se bo od prve razlikovala po dodatnem orodju za iskanje podatkov, programu za zapisovanje na nosilce DVD, funkcijah dosedanjih paketov Windows TabletPC in Windows Media Center, imela pa bo tudi napredni uporabniški vmesnik Aero, ki ga bosta premogli tudi poslovni različici.

Peta različica okolja je Windows Vista Ultimate, ki bo vsebovala vse zgoraj naštete lastnosti tako poslovnih, kot različic za domače okolje. Njeno nasprotje bo šesta različica Windows Vista Starter, ki bo okrnjena različica, namenjena predvsem manj razvitim trgom in manj zmogljivim računalnikom, na prodaj pa bo le z novimi računalniki. Vse različice razen najšibkejše bodo na voljo v 32-bitni in 64-bitni izvedbi. V Evropi bo Microsoft objavil še dve različici operacijskega sistema brez programa Media Player, nosili pa bosta ime Windows Vista Home Basic N in Windows Vista Business N.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji