Objavljeno: 17.5.2008

Windows XP na OLPC

Po nekaj mesecih ugibanj je Microsoft potrdil namige, da bo v prihodnje ponujal Windows XP tudi za poceni prenosnik za otroke tretjega sveta OLPC XO. Preizkusna doba se bo začela že junija, uporabniki pa bodo lahko izbirali med prenosnikom s sedanjim operacijskim sistemom (Linux), z Windows XP ali pa bodo imeli nameščena kar oba. V drugem primeru bo potrebno osnovni ceni 200 dolarjev prišteti 3, v tretjem pa 7 dolarjev.

Windows XP bo nameščen na dodatni čip s pomnilnikom flash s kapaciteto 2 GB, tako da bo celotna kapaciteta prenosnika znašala 3 GB, po namestitvi sistema pa bo za uporabnika ostalo še 1,5 GB. Zaradi nekaterih posebnosti prenosnika XO, je bil XP nekoliko prilagojen, tako da podpira način za prebiranje e-knjig, kamero in pisalno ploščico.

Kmalu po objavi Microsoftove novice pa je bilo formalno ustanovljeno neodvisno podjetje, ki bo skrbelo za razvoj programske opreme, prvotno razvite za XO. Sugar Labs bo uporabniški vmesnik Sugar razvijal naprej in ga ponudil tudi za druge računalnike, npr. Asusov EEE.

http://laptop.org/

www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji