Objavljeno: 26.10.2001

Windows XP na tržišču

Kot je že skoraj postalo neko nepisano pravilo, je tudi letošnji sejem Infos sovpadel z izdajo nove različice operacijskega sistema Windows. Težko pričakovani Windows XP predstavlja dolgo obljubljani prehod na skupno platformo za poslovne in domače uporabnike, hkrati pa ukinitev podpore za pradavni operacijski sistem MS-DOS. Nova skupna platforma je bolj podobna Windows 2000, oziroma NT, kot pa sistemom z oznakami 9x in Millennium Edition, vendar s polno podporo za večpredstavne vsebine in igre.

Windows XP je na voljo v dveh različicah, Professional, ki nadomešča Windows 2000 in je namenjena poslovnim uporabnikom in Home Edition, ki nadomešča lani predstavljene Windows Me in je namenjena domačim uporabnikom. Obe različici imata precej spremenjen uporabniški vmesnik, ki vsebuje še več grafičnih olepšav in skuša uporabniku pomagati s prilagajanjem nastavitev glede na njegovo delo. Vključena sta tudi program za elektronsko kramljanje Windows Messenger (prej MSN Messenger, ki ga je bilo treba naložiti s spleta) in nova različica predvajalnika Windows Media Player, tako različica za domače kot tudi za poslovne uporabnike, pa sedaj vključuje tudi program za urejanje video posnetkov Windows Movie Maker.

Med bistvenimi novosti v sistemu so zagotovo podpora za pisanje na optične nosilce CD-R in CD-RW, integriran požarni zid, podpora za brezžična omrežja, možnost preklapljanja med uporabniki brez odjave iz sistema, prikaz slike na dveh monitorjih in podpora za nadzor namizja na daljavo, ki po besedah predstavnikov Microsofta omogoča varno vzpostavitev nadzora nad računalnikom preko omrežja.

Kot vsaka nova različica Microsoftovih operacijskih sistemov, so tudi Windows XP doslej najbolje opremljeni, saj že ob izdaji podpirajo okrog 12 tisoč naprav, na njih pa je bilo preverjenih tudi 5 tisoč različnih programov. O stopnji preverjenosti novega operacijskega sistema nekaj pove tudi dejstvo, da so v več kot pet tisoč glavi delovni skupini, ki je pripravljala Windows XP na dva programerja imeli zaposlene tri ljudi, ki so izdelek testirali.

Windows XP je bil uradno predstavljen 25. oktobra, torej natanko na dan, ki ga je Microsoft določil že pred nekaj meseci. Osrednji predstavitvi sta bili v New Yorku (kjer je gostoval Bill Gates) in Londonu (gost Steve Balmer), takoj za tem pa je bil izdelek že na voljo v trgovinah. Na predstavitvi je sodelovala tudi cela četa partnerjev, ki so hiteli z zagotovili o združljivosti z Windows XP, predstavljenih pa je bilo tudi nekaj novih izdelkov.

Slovenski javnosti je Windows XP na kratko predstavil direktor Microsoft Slovenija Gregor Kukec in nato komentiral tudi še sveže poslovne rezultate slovenskega Microsofta za poslovno leto 2001. Kot je povedal Kukec, so pri Microsoft Slovenija v tem poslovnem letu kljub krizi v gospodarstvu bili zelo uspešni in ponovno pridelali več kot deset odstotno rast prometa. Kot ključni napredek je Kukec predstavil dejstvo, da je bila v tem obdobju kar polovica izdelkov prodana licenčnim partnerjem, ki vse bolj vključujejo tudi srednja in majhna podjetja. Največjo, okrog 100 odstotno rast so zabeležili na področjih strežnikov Windows 2000 Server in SQL Server, kjer nameravajo v letošnjem letu še bolj okrepiti svojo prisotnost.

Windows XP je že na voljo po istih cenah kot prejšnje različice, torej bo treba za polno različico XP Professional odšteti okrog 50.000 tolarjev, za Home Edition pa okrog 30.000 tolarjev. Čez tri mesece bo izšla tudi slovenska različica Windows XP Professional, kar bo prvi operacijski sistem za poslovne uporabnike, ki bo na voljo v slovenščini. Domači uporabniki, ki želijo operacijski sistem v slovenščini, pa se bodo morali odločiti med zmogljivejšo in dražjo različico Professional in nadaljnjo uporabo Windows Me, 98 ali 95, saj Home Edition ne bo na voljo v našem jeziku.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji