Objavljeno: 13.8.2004

Windows XP Service Pack 2 končno nared

Microsoft je po dolgem razvoju in krajši zamudi glede na plan končno objavil drugi komplet popravkov za operacijski sistem Windows XP. Glede na vsebino sprememb, namenjenih pretežno večji varnosti okolja, gre za največji in najpomembnejši komplet popravkov, ki se po nekaterih ocenah lahko celo primerja s tega vidika izidu polne različice operacijska sistema. Microsoft je v razvoj kompleta popravkov vložil bistveno več sredstev in časa, kot je bilo prvotno načrtovano, saj so želeli s tem obnoviti omajan ugled na področju varnosti, kot posledica številnih napak in vdorov v operacijski sistem v zadnjih letih. Velikost in cilj zadane naloge sta bila takšna, da bo to brez dvoma vplivalo na hitrost razvoja in prihoda naslednjih različic okolja Windows XP.

Ob izid kompleta popravkov Windows XP je prišlo tudi do manjše zmede. Komplet popravkov je sicer že na voljo, vendar bo na voljo na Microsoftovemu spletnem mestu za samodejne posodobitve (Windows Update) šele po 16. avgustu. Na ta način so želeli preprečiti, da bi vsi uporabniki, od katerih ima večina zaradi Microsoftovih lastnih priporočil vključen sistem za samodejno posodobitev Windows XP, naenkrat prenesli komplet in s tem ohromili dostop do strežnikov. Poleg tega pa so dali na ta način dodaten čas sistemskim upravljavcem, da še enkrat preverijo združljivost in pravilno delovanje kompleta v svojem okolju. Po ocenah analitikov bo svoje sisteme s kompletom SP2 nadgradilo več kot 100 milijonov uporabnikov po celem svetu, komplet pa je na voljo v 25 jezikih.

Service Pack 2 prinaša novo orodje za zviševanja nivoja varnosti v sistemu Windows XP, ki ga bodo uporabniki zaznali kot dodatno storitev v nadzorni pološči pod imenom >>Control Center<<. Med drugim prinaša povsem nov požarni zid in opozorilo za namestitev primernega protivirusnega programa (ta ni vključen). Varnostne spremembe pa so vidne domala na vsakem koraku, zlati pa pri načinu rabe spletnega brskalnika in odjemalcev za elektronsko pošto. Privzete nastavitve so precej bolj restriktivne, med drugim pa je onemogočeno samodejno nameščanje programskih kontrol in prikaz neželenih oken (popup blocker). Izboljšana je tudi podpora za brezžične tehnologije, kot sta Wi-Fi in bluetooth. Windows XP Service Pack 2 prinaša tudi nekatere druge manj znane spremembe, kot je na primer povsem spremenjeno in močno izboljšano orodje za vnos besedil s peresom za računalnike TabletPC. Izboljšav je deležno tudi okolje Windows XP Media Center Edition.

Windows XP SP2 bo za povprečnega uporabnika predstavljal prenos reda velikosti 80 MB, čeprav se različice med sabo razlikujejo. Polni komplet popravkov za vse različice in izvedbe XP namenjen upraviteljem pa je velik zajetnih 260 MB. Naročiti ga bo mogoče tudi na nosilcu CD-ROM.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji