Objavljeno: 16.5.2005

Windows XP za starejše računalnike

Microsoft je, nekoliko presenetljivo, najavil, da pripravlja novo različico operacijskega sistema Windows XP, ki bo optimalizirana predvsem za starejše računalnike. Microsoftov cilj je predvsem ta, da prepriča za nadgradnjo poslovne uporabnike, ki želijo nov operacijski sistem in programe, vendar ne želijo zamenjati strojne opreme. Ti uporabniki danes uporabljajo predvsem okolja Windows 95/98 in Windows NT 4.0. Nova različica Windows XP, ki nastaja pod delovnim imenom Eiger, bo temeljila na lani predstavljenem kompletu popravkov Service Pack 2, vendar bo vsebovala nekatere pomembne omejitve. Microsoft se še ni odločil, kdaj bo začel prodajati novi izdelek. Tudi cena še ni znana.

Microsoft navaja, da bo Eiger lahko deloval že na računalnikih s procesorjem Pentium II, 128 MB pomnilnikom in 500 MB diskom. Glavna razlika v primerjavi z drugimi operacijskimi sistemi Windows XP je v tem, da v Eigerju ne bo mogoče uporabljati paketov Office in drugih poslovnih programov, temveč bodo uporabniki dostopali do teh storitev le prek terminalskih strežnikov. Microsoft želi na ta način odgovoriti na pogoste kritike, da so današnji navadni računalniki PC cenejši od lahkih odjemalcev WBT (Windows Based Terminals), s tem pa bodo predvsem spodbudili prehod na rabo terminalskih strežnikov.

Analitiki menijo, da se Microsoftov projekt uvršča med polno različico okolja Windows XP in vgradne različice (Windows XP Embedded), ki so osnove za večino današnjih terminalov WBT, vendar večjega uspeha niso bile deležne. Microsoft zato odslej stavi na nekoliko "debelejšega" odjemalca. Eiger bo zato vseboval tudi spletni brskalnik Internet Explorer (za dostop do spletno usmerjenih programov) in Windows Media Player. Za lažje vzdrževanje bo nova različica Windows XP podpirala orodja za nadzor odjemalcev, kot sta Microsoft System Management Server (SMS) in Windows Server Update Services (WSUS). Poleg podjetij naj bi se za nov paket odločale predvsem državne, izobraževalne in druge javne ustanove.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji