Objavljeno: 24.5.2003

Windows za povezovanje z napravami zabavne elektronike

Microsoft je predstavil nove tehnologije in storitve, ki so namenjene bolj preprostem povezovanju računalnika z napravami zabavne elektronike, s čimer se predvsem trudijo postaviti računalnik kot osrednjo napravo za predvajanje in skladiščenje večpredstavnih vsebin.

Prva izmed novosti je univerzalna zvočna arhitektura (Universal Audio Architecture), ki vključuje gonilnike za glasbene naprave, ki se v računalniku povezujejo preko vmesnikov USB ali firewire. Arhitektura že podpira prihajajočo Intelovo specifikacijo za zvok Azalia, ki predstavlja nadgradnjo pet let stare AC'97. Bistvena prednost je v zniževanju stroškov pri razvoju naprav, ki se povezujejo z računalniki, saj so doslej morali proizvajalci sami pisati gonilnike, ti pa med seboj niso bili združljivi in včasih tudi niso delovali kot bi morali.

Druga novost je protokol za prenos večpredstavnih vsebin (MTP - Media Transfer Protocol), ki bo služil za prenos vseh vrst večpredstavnih vsebin med računalniki in združljivimi napravami. Protokol bo pravzaprav podoben že znanemu Windows Image Acquisition, ki se uporablja za prenos fotografij iz digitalnih fotoaparatov na računalnike. Napovedana je tudi tehnologija za dostop do večpredstavnih vsebin HighMAT (High-performance Media Access Techology), ki jo Microsoft razvija skupaj s Panasonicom, ta pa naj bi služila za določanje shranjevanja in dostopa do večpredstavnih vsebin.

Odjemalec Media Center TV pa predstavlja največji korak naprej na področju dostopa do vsebin v Microsoftovi ponudbi, saj prinaša vsebine iz računalnika na televizorje. Računalnik z Windows XP Media Center in tem odjemalcem lahko povežemo s televizorjem in na njem predvajamo vsebine shranjene na računalniku. Pri Microsoftu načrtujejo tudi brezžični vmesnik za bolj preprosto povezavo.

Analitiki in predstavniki podjetji zabavne elektronike so te Microsoftove napovedi sprejeli z mešanimi občutki; po eni strani se jim zdi dobrodošla možnost preprostega povezovanja vseh naprav z računalnikom, po drugi strani pa niso navdušeni nad dejstvom, da bo s tem imel Microsoft v rokah vse niti.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji