Objavljeno: 13.5.2003

WinHEC 2003

Microsoft je v ZDA zaključil s konferenco WinHEC (Windows Hardware Engineering Conference), na kateri je predstavil kar nekaj novosti v navezavi s sedanjimi in bodočimi različicami okolja Windows.

V New Orleansu, kjer se odvijala konferenca, so prvič javno prikazali tudi naslednjo veliko različico okolja Windows, ki ga imenujejo z delovnim imenom Longhorn. Po zadnjih načrtih je nov sistem načrtovan za začetek leta 2005, prve razvojne različice pa bodo javnosti na voljo sredi in konec leta 2004.

Nova različica bo prinesla prenovljen grafični in uporabniški vmesnik, ki bo s pridom uporabljal nove zaslone z višjo ločljivostjo kot danes (govorijo o ločljivosti 120 pik na palec in več, danes pa imajo 17-palčni zasloni okoli 95 pik na palec). Poleg samega uporabniškega vmesnika, ki bo bolj slikovno in večpredstavno usmerjen (govorijo tudi o izdatni uporabi videa in 3D grafike), bodo z večjo ločljivostjo dosegli tudi boljšo upodobitev besedil.

Ena najpomembnejših novosti, ki jih bo prinesel Longhorn je nov datotečni sistem, ki je zasnovan na podatkovni bazi z jedrom, enakim kot pri naslednji različici podatkovega strežnika SQL Server >>Yukon<<. Glavni razlog je možnost lažjega iskanja podatkov v datotekah, saj bodo te popolnoma indeksirane. Sistem za zdaj imenujejo WinFS (Windows Future Storage), imel pa bo tudi nove mehanizme za dosego višje varnosti in učinkovitosti hranjenja podatkov.

Longhorn bo tudi imel vse večjo vlogo digitalnega centra za domačo zabavo, pa naj gre za predvajanje video posnetkov, digitalne glasbe ali igranje iger. Tako kot doslej bo naslednja različica okolja Windows na voljo v več različicah, od katerih bo vsaj ena namenja napravam, ki so bolj podobne domači elektroniki, kot pa računalnikom, uporabljati pa jih bo mogoče prek domačega televizorja. Ta različica nastaja pod delovnim imenom Harmony.

Na srečanju WinHEC je Microsoft tudi predstavil nov prenosni protokol za digitalno vsebino, imenovan Universal Audio Architecture, ki bo olajšal prenos glasbe med računalnikom in različnimi mobilnimi predvajalniki glasbe.

Med novostmi, prikazanimi na konferenci, je tudi prototip računalnika prihodnosti, ki bolje kot doslej združuje funkcije računalnikov z različnimi tipi komunikacijskih sredstev. Računalnik z delovnim imenom Athens so razvili skupaj z družbo Hewlett Packard, na prvi pogled pa spominja na velik (23-palčni) peresnik, postavljen v vodoravni položaj. Kljub majhni debelini računalnik ni namenjen prenašanju, osnovna plošča in nekateri vmesniki pa so vgrajeni v ločeno škatlo, ki je z zaslonom povezana s posebnim kablom (skupni prenos napajanja in podatkov). Sam zaslon namreč vsebuje optično pomnilniško enoto in vmesnike za priključitev dodatnih naprav. Posebnost sta vsekakor telefonska slušalka in video kamera, ki stojita vsaka na svoji strani zaslona in predstavljata temelj za zvočno in video komunikacijo. V kompletu so tudi brezžična tipkovnica in miška. Athens za zdaj ostaja prototip, saj še ni konkretnih načrtov o morebitni velikoserijski proizvodnji.

Med tem pa je že skoraj nared nova platforma za varnost in digitalni nadzor vsebin, ki ga pri Microsoftu imenujejo Next Generation Secure Computing Base (NGSCB), bolj znanim pod prvotnim imenom Palladium. WinHEC je bilo mesto, kjer so kazali prve implementacije v skoraj dokončni strojni opremi, ne pa v emulatorjih, kot doslej. V prvi različici NGSCB bodo vgrajene štiri funkcije - tehnologija za izolacijo procesov, ki bo onemogočala vdore v sistem in spreminjanje varovanih programov; zaščitene pomnilniške naprave, ki bodo omogočile varno hranjenje podatkov, pa tudi digitalni nadzor avtorskih pravic; varovane podatkovne povezave, ki bodo omogočale šifriranje podatkov tudi prek hitrih vmesnikov (recimo USB) ter sistem, ki bo omogočal samodejno izdelavo podatkovnih slik, s katerimi bo zagotovljeno pravilno delovanje računalnikov PC. Za zdaj še ni znano, kdaj bodo zaključili z razvojem, nekateri pa menijo, da lahko NGSCB pričakujemo v naslednjih 12 do 18 mesecih.

Microsoft načrtuje tudi naslednje korak pri podpori za različne sedanje in bodoče pomnilniške nosilce. Na WinHECu so sporočili, da bodo v bodoče enako podprli vse večje standarde, kot so DVD+RW, DVD-RW in DVD-RAM, pričakujemo pa lahko tudi implementacijo tehnologije HighMAT, ki omogoča dostop do digitalnih vsebin na enak način v računalniku kot tudi napravah zabavne elektronike. Na slednjem področju je partner japonski Panasonic, ki bo izdelal predvajalnike DVD združljive s specifikacijo HighMAT. Na WinHECu so tudi prvič prikazali implementacijo tehnologije Mt.Rainier v zapisovalnikih DVD+RW, ki bo na voljo še letos.

Še ena zanimiva funkcija, ki jo bomo srečali kot kaže že v okolju Windows XP pa je možnost souporabe računalnika in okolja Windows med dvemi uporabniki. Med tem, ko prvi dela na namizju in zaslonu priključenem na osebni računalnik, lahko drugi uporabnik neodvisno poganja programe na ločenem pametnem zaslonu (Smart Display), ki je na računalnik priključen prek brezžičnih povezav. Ta zmožnost bo na voljo že s paketom Service Pack 2 za Windows XP, ki ga bo Microsoft ponudil v drugi polovici leta. Za zdaj bo tehnologija omejena na delovanje zgolj z nekaterimi napravami (kot so pametni zasloni), saj pri Microsoftu s tem korakom nočejo zmanjšati prodajo osebnih računalnikov.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji