Objavljeno: 5.5.2004

WinHEC 2004

Srečanje razvijalcev strojen opreme za Microsoftova okolja WinHEC vsako leto postreže z obilico novosti, tako s strani Microsofta, kot tudi partnerjev. Letošnji dogodek ni bil izjema. Že na otvoritvi je Bill Gates prikazal osveženo vizijo osebnega računalnika za domačo rabo. Skupaj s Hewlett-Packardom so razvili računalnik z delovnim imenom Windows Home Concept PC, ki nakazuje, kako bi lahko izgledal osebni računalnik prihodnosti. Računalnik ima vgrajen zaslon LCD, operacijski sistem Windows Media Center, upravljamo ga z daljinskim upravljavcem, vgrajen pa ima tudi kabelski modem, dvojni sprejemnik za TV z visoko ločljivostjo (HDTV), zmožnost snemanja video posnetkov in hkratno predvajanje programov v realnem času, dodali pa so še sistem za biometrično varnost in podporo za internetno telefonijo (VoIP). Računalnik bo seveda ostal le prototip, vendar lahko pričakujemo, da bodo nekatere sestavine prišle v računalnike že proti koncu leta.

Med drugimi novostmi je velik poudarek na 64-bitni različici okolja Windows XP, ki bo podpirala AMD-jeve in Intelove procesorje. Zdaj je že znano, da bo nared v zadnjem četrtletju 2004, v ta namen pa pripravljajo tudi dodatke za razvojni paket Visual Studio .NET 2003, ki bo podpiral razvoj 64-bitnih programov, zlasti pa gonilnikov za nove izvedenke OS. Microsoft je na srečanju tudi objavil specifikacijo za spletne storitve WS-Discovery, s katero naj bi lažje priključevali mobilne naprave z okoljem Windows. Z njo bo lažje najti storitve v omrežju, kot so tiskalniki, brezžične povezave in tako dalje. Pri brezžičnih povezavah velja omeniti še nov sistem za enostavnejše nastavljanje varnih omrežnih povezav prek ključa USB in čarovnika Windows Smart Network Key Wizard.

Udeležnici so dobili tudi osveženo razvojno različico operacijskega sistema Windows >>Longhorn<<, ter eno od zadnjič razvojnih različic kompleta popravkov Windows XP Service Pack 2 (RC1). Novost je tudi novi strežniški paket Microsoft Office Live Communications Server (LCS) 2005, ki prinaša izboljšave na področju trenutnega sporočanja, namenjenega poslovnemu komuniciranju. Med novostmi so nova tehnologija za ugotavljanje prisotnosti posameznika, kar bo omogočalo povsem nove funkcionalnosti v poslovnih programih, napredno šifriranje sporočil trenutnega sporočanja, boljša povezava s programi v paketu Office 2003, izdelek pa je zasnovan tako, da podpira širše standarde, kot sta protokola Session Initiation Protocol (SIP) in SIP Instant Messaging and Presence Leveraging Extensions (SIMPLE). Izdelek bo nared v zadnjem četrtletju 2004.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji