Objavljeno: 17.5.2009

Wolfram Alpha odpira vrata

Družba Wolfram Research je držala obljubo in javno odprla vrata novega spletnega iskalnika Wolfram Alpha, ki prikazuje rezultate precej drugače kot dosedanja konkurenca, vključno s priljubljenim spletiščem Google. Za razliko od drugih iskalnikov, ki rezultate prikazujejo kot povezave na spletne strani, na katerih so najbolj verjetno informacije, ki jih iščemo, Wolfram Alpha zna natančno odgovoriti na zastavljena vprašanja. Če ga denimo vprašamo, kako daleč je Ljubljana od Pariza, bo za odgovor podal razdaljo v kilometrih in predviden čas leta z letalom. Odlično se odreže tudi pri najrazličnejših pretvorbah in razlagah pojmov, na nek način podobno kot spletne enciklopedije.

Wolfram Alpha namreč ne temelji na enakih algoritmih, kot tipični spletni iskalniki, temveč na bazi znanja, ki jo vzdržuje in gradi Wolfram Research, sicer znan po priznanem matematičnem programu Mathematica. Posebnost iskalnika je, da rezultate zna oblikovati na način, ki je najbolj primeren iskanemu izrazu, kar pomeni, da strukturira podatke glede na opise v bazi znanja. V primerjavi z drugimi iskalniki uporablja obilico grafičnih prikazov, zlasti kar se tiče grafov, zemljevidov in podobnih orodij. Na ta način lahko pridemo do podatkov precej hitreje, kot bi pri drugih iskalnikih, kjer bi morali za enak rezultat pregledati in preveriti kopico zadetkov.

Prikazane rezultate zna iskalnik seveda dopolniti s povezavami na najbolj relevantne spletne strani, zanimivo pa je tudi orodje, s katerim lahko vidimo natančen seznam virov, na podlagi katerih nam je iskalnik izpisal rezultate. Celotno poizvedbo lahko povrh vsega shranimo v datoteko PDF in jo prinesemo na lasten računalnik.

Wolfram Alpha je sicer šele na začetku svoje poti in je za zdaj daleč od popolnosti. Med tem, ko zna odlično odgovoriti na nekatera bolj in manj pogosta vprašanja, pri drugih daje zelo pomanjkljive, čeprav ne natančne rezultate. Avtorji pričakujejo, da se bo baza znanja hitro gradila dalje, s tem pa tudi natančnost rezultatov. Med tem ko spletni iskalnik postavljajo v živo, se novemu servisu tudi pozna, da ni še povsem pripravljen na naval javnosti, saj pogosto javlja napako o prezasedenosti. Tudi tu pa so avtorji pokazali svojo duhovitost, saj nas pričaka sporočilo "I'm sorry Dave, I'm afraid I can't do that...", ki ga je sicer izrekel računalnik HAL 9000 iz filma Odiseja 2001.

Preberite si še zapis na našem blogu.

http://blog.monitor.si/2009/05/novi-vseved/

http://www.wolframalpha.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji