Objavljeno: 22.7.2011

Wolfram CDR prinaša interaktivni zapis podatkov

Podjetje Wolfram Research, ki stoji za priljubljenim programom Mathematica, je predstavil nov tip datotečnega zapisa, ki prinaša interaktivnost v prenosljive dokumente. Zapis CDF (Computable Document Format) omogoča, da v dokumente vgradimo interaktivne grafe, diagrame in druge elemente, ki jih lahko končni uporabnik spreminja, kot bi jih v namenskem programu.

Wolfram si prizadeva, da bi zapis CDF dobil tako veljavo kot priljubljen standard PDF, ki velja za najbolj razširjen zapis za izmenjavo dokumentov. Wolfram trdi, da bo CDF povsem odprt in na voljo vsakomur, ki je voljan zapis vgraditi v svoje programske rešitve. Pripravili so že samostojni predvajalnik za datoteke CDF, kot tudi dodatke za prikaz datotek neposredno v brskalnikih Internet Explorer, Firefox, Chrome, Opera in Safari. Podprte so platforme Windows, Mac in Linux.

Pri Wolframu trdijo, da so partnerji in predvsem založniki prikazali velik interes za nov zapis, vendar je še preuranjeno govoriti o tem, ali bodo zagotovili podporo. Spomnimo se, da je pred časom Microsoft imel podoben cilj z zapisom XPS, ki je tudi obljubljal interaktivnost v dokumentih, vendar doslej ni doživel kakšnega odmevnejšega uspeha. Prihodnost tovrstnih zapisov je vprašljiva tudi zato, ker Adobe nenehno posodablja zapis PDF, med drugim tudi z elementi interaktivnosti.

http://www.wolfram.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji