Objavljeno: 13.7.2010

WPC 2010: Microsoft napoveduje tablice

Prvi mož Microsofta, Steve Ballmer, je na tradicionalni partnerski konferenci WPC, letos gostovani v Washingtonu, potrdil, da lahko jeseni pričakujemo pravo poplavo tabličnih računalnikov, pa tudi pametnih telefonov z Microsoftovimi okolju. Ballmer sicer ni želel potrditi podrobnosti, na primer kateri operacijski sistem bo uporabljen v prihajajočih tabličnih računalnikih, kot kaže pa to ne bo samo en sam, temveč lahko pričakujemo celo več platform.

Ballmer se je v uvodnem govoru sicer spretno izogibal omenjanju konkurenčnih izdelkov, kot sta Apple iPad in prihajajoče tablice Google Android, vendar je posredno priznal, da Microsoft na tem področju ni imel najboljše taktike, vendar zdaj skušajo to pospešeno nadoknaditi. Podobna je zgodba na področju mobilnih telefonov, kjer Microsoft pospešeno zaključuje z razvojem okolja Windows Phone 7, ki bo nared jeseni.

Ballmer je presenetil javnost tudi z napovedjo, da bodo podaljšali izbiro operacijskega sistema Windows XP (downgrade) za licenčne lastnike okolja Windows 7 vse tja do leta 2020. Po dosedanjih predvidevanjih naj bi to možnost nudili le tja do aprila 2011, vendar je nedavna raziskava pokazala, da kar 74% vseh poslovnih računalnikov še vedno uporablja Windows XP, zato Microsoft kot kaže noče tvegati s siljenjem podjetij v menjavo.

Microsoft je sicer še najavil, da je pripravljen za javni preizkus prvega kompleta popravkov za Windows 7 in vmesno različico operacijskega sistema Windows Server 2008 R2. Service Pack 1 za Windows 7 bo v resnici manjši komplet že doslej znanih popravkov, medtem ko Windows Server 2008 R2 prinaša nove funkcionalnosti, zlasti na področju virtualizacije.

Javno so prvič prikazali tudi dve novi izvedenki strežnikov. Pod delovnim imenom Small Business Server 7 nastaja nadgradnja dosedanje različice strežnika za mala podjetja. Morda še bolj zanimiv je projekt Aurora, s katerim nastaja prvi strežniški izdelek, ki združuje koncepte lokalne strežbe in storitev v oblaku. Paket bo namenjen podjetjem z do 25 uporabniki, kjer bo lokalno ponujena strežba datotek in uporabe mrežnih tiskalniških storitev, v oblaku pa bo dosegljiva elektronska pošta in portali.

Korak naprej so naredili tudi na področju ponudbe storitev v oblaku, tokrat zasebnem Windows Azure Appliance je rešitev, ki omogoča podjetjem vzpostavitev lastnih, večinoma zasebnih storitev v oblaku in prinaša domala vse, kar Microsoft tudi sicer ponuja javnosti v okviru storitev Windows Azure. Nov paket je resnici na ljubo namenjen predvsem zelo velikim kupcem, saj trdijo, da so prva stranke take, ki bodo imele v oblaku okoli tisoč strežnikov.

http://www.microsoft.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji