Objavljeno: 11.6.2012

WWDC: Macbook z Retino, iOS 6 in Mac OS X Mountain Lion

Začela se je letna razvoja konferenca World Wide Developer Confernce (WWDC) 2012, na kateri Apple predstavlja pomembne novosti v letošnjem letu. Na njej so prvič predstavili novo generacijo operacijskega sistema iOS 6, ki pa prvič ne bo na voljo za najstarejšo različico tablice iPad. Osvežili so prenosnike Macbook Air in Macbook Pro, med temi pa najdemo tudi nov model z zaslonom Retina. Ob prenosnikih pa so predstavili tudi najnovejšo različico operacijskega sistema zanje - Mac OS X Mountain Lion.

Najbrž najbolj pričakovana novost je nova različica operacijskega sistema za mobilne naprave Apple iOS 6. Prinaša kar 200 novosti, med katerimi je pomembna nadgradnja pomočnice Siri. Apple trdi, da so v osmih mesecih od nastanka pomočnice Siri ta sistem uporabljali predvsem za učenje, tako da v novi različici zna odgovoriti na precej bolj kompleksna vprašanja. Vse od športa, iskanja trgovine ali restavracije in tako dalje. Med drugim zna Siri zagnati specifične programe in najdene podatke prikazati v njih. To je plod integracije in partnerstev z drugimi ponudniki storitev.

Še ena pomembna novost - Apple je sklenil partnerstvo s pomembnimi proizvajalci avtomobilov (BMW, General Motors, Mercedes, Land Rover, Jaguar, Audi, Toyota, Chrysler, Honda), ki bodo v svoja nova vozila vgradili posebno tipko na volanske obroče za priklic pomočnice Siri na Applovih napravah brez poseganja po sami mobilni napravi. Siri bo kmalu na voljo tudi v dodatnih jezikih - španskem, italijanskem, francoskem, nemškem, korejskem in nekaj različicah kitajščine. Žal bo drugje potrebno še čakati. Mimogrede, Siri bo končno na voljo tudi na tablicah iPad (tretje generacije), ne samo na telefonu iPhone 4S.

Naslednja novost je sistemska integracija z družabnim omrežjem Facebook. Uporabnik se zdaj prijavi le enkrat, od tedaj pa imajo do Facebooka dostop vse vgrajene aplikacije, kot so fotografije Photos, brskalnik Safari, lokacije v programu Maps. Tudi za to funkcionalnost so pripravili API, tako da se bodo na to infrastrukturo lahko priključili tretji programi. Zanimiva je možnost povezave s trgovino App Store, kjer lahko "lajkamo" programe in celo vidimo, kaj je všeč našim prijateljem.

Uporabna novost so dodatne tipke pri sprejemu telefonskih klicev. Ko smo zasedeni lahko kar iz sprejemnega zaslona pošljemo avtomatizirano sporočilo ali pa vključimo opomnik, da nas telefon kasneje spomni na klic, ki ga nismo sprejeli. Med drugim zna ta program opozorila povezati z našo lokacijo. Lahko nas spomni, da moramo poklicati, ko zapustimo lokacijo, kjer smo bili (sestanek), ali pa, ko pridemo domov ali denimo v službo. Kadar smo zasedeni, lahko "spustimo" skozi le posamezne klicatelje ali celo nastavimo pravilo, da telefon spusti klicatelja, če je ta klical mnogokrat zapored. Mimogrede, videokonferenčni sistem Facetime zdaj deluje tudi prek telefonskih mobilnih omrežij, ne zgolj prek povezav Wi-fi.

Safari zdaj podpira sinhronizacijo podatkov (zaznamkov, zgodovine, odprtih zavihkov) prek oblaka iCloud, novost pa je tudi odklopljen način, kjer lahko brskalnik izbrane vsebine prenese v lokalni medpomnilnik za prebiranje tudi tedaj, kadar nimamo dostopa do interneta (npr. na letalu). Brskalnik zna zdaj zaznati, da za določeno spletno stran oz. storitev obstaja namenska iOS aplikacija in samodejno požene App Store z ustrezno povezavo. V ležečem načinu Safari odslej podpira celozaslonski način delovanja brskalnika (brez okvirjev in zavihkov).

iOS 6 omogoča deljenje fotografij s prijatelji, tudi če ti niso člani družabnih omrežij. Dovolj je, da imajo račun v oblaku iCloud. Novost je aplikacija Passbook, ki omogoča sprejem in prikaz vstopnic/vozovnic/kartic zvestobe na napravi z iOS. Na zaslonu se ob ključnem trenutku prikaže koda QR za posamezno vstopnico. Apple se menda celo meni z nekaterimi letalskimi in drugimi družbami, da bi na ta način prikazovali letalske vozovnice. V ZDA so to United Airlines, pa železnice Amtrak in veriga kavarn Starbucks. Med drugim zna aplikacija samodejno naložiti kartico zvestobe, če se približamo lokaciji, kjer bi ta bila koristna. United Airlines pa obljublja, da bo na telefon posredoval sporočila, kot so na primer sprememba letaliških vrat z letom ali sporočila o zamudi leta.

Še ena zanimiva lastnost nove različice iOS je Guided Access. V tem režimu lahko starši, učitelji ali institucije (recimo muzeji) pod določenimi pogoji onemogočijo izhod iz določnega programa. Muzej bi denimo lahko prikazoval le aplikacijo o muzeju, seveda prek brezplačne brezžične povezave na območju muzeja.

Ena najbolj napovedanih novosti je seveda nova različica elektronskega zemljevida, ki je Applov izdelek (v ozadju pa so menda zemljevidi od Tom Toma) in zamenjuje dosedanji Google Maps kot priveti zemljevid v sistemu. Med drugim so vanj vgradili iskalnik po več kot 100 milijonov poslovnih naslovov, povezave na nekatere spletne storitve, kot je iskanje restavracij prek storitve Yelp. Vgradili so tudi podporo za prometne informacijske sisteme, kjer zna program označiti poti z zastoji, prometnimi nesrečami ali deli na cesti. Ta sistem med drugim uporablja anonimne informacije drugih uporabnikov iOS, tako da uveljavlja pomoč iz skupnosti, ne samo specializiranih organizacij.

Ste mislili, da je Apple pozabil na navigacijo? Ne, ta je tudi vgrajena v novo aplikacijo Maps, pri čemer zna pot prikazati v 3D obliki. Seveda pa deluje tudi s pomočnico Siri. Predstavitev je obenem tudi potrdila ugibanja, da novi Maps omogoča 3D fotografski pregled zemljevida, podobno kot je nedavno objavil za svoj izdelek tudi Google.

Zdaj pa največja omejitev - novi iOS 6 bo na voljo jeseni, vendar prvič ne bo podpiral vseh dosedanjih mobilnih naprav. Apple trdi, da bodo podpirali telefone iPhone 3GS ali novejše, pomembneje pa je, da iOS 6 ne bo na voljo za prvega "originalnega" iPada, temveč bo na voljo le za drugo in tretjo generacijo tablic. Prav tako bodo podpirali le predvajalnike iPod od četrte generacije dalje.

Na področju strojne opreme je največja novost novi prenosnik Macbook Pro, ki je debel le 1,8 cm ali drugače povedano, za četrtino tanjši od sedanje generacije Macbookov Pro. Še bolj pomemben pa je zaslon Retina, ki ob 15,4-palčni diagonali nudi ločljivost kar 2.880 x 1.800 pik. Drugače povedano, gostota 220 pik na palec je daleč več od konkurence pri prenosnikih računalnikih. Menda ima tudi večji kontrast, večji zorni kot in manj odbleska. Novemu zaslonu so že prilagodili tudi vse ključne aplikacije v Mac OS X, med katerimi Apperture, Final Cut Pro, v pripravi pa so tudi Adobe Photoshop in Autodeskov AutoCAD.

Računalnik ima do 16 GB RAM, do 768 GB veliko enoto SSD, procesor Core i7 s taktom 2,7 GHz in vgrajeno grafiko Nvidia Kepler GT 650 M. Na računalniku srečamo režo za kartice SD, vmesnike HDMI, Thunderbolt in USB 3.0. Osnovni model s taktom procesorja 2,3 GHz, 8 GB RAM in 256 GB enoto SSD stane 2.200 dolarjev, kupec pa lahko zapravi še precej več.

Druga novost so novi prenosniki Macbook Air, ki imajo nove procesorje Intel Ivy Bridge, večje enote SSD (do 512 GB) in obenem okoli 100 dolarjev nižje cene kot dosedanji modeli. Trdijo, da so nove enote SSD dvakrat hitrejše kot doslej in omogoča prenose s hitrostmi do 500 MB/s. Novi Macbook Air je prvič dobil tudi podporo za vmesnik USB 3.0 (kar dva, kljub nespremenjenimi dimenzijam računalnika) in video kamero z ločljivostjo 720p. Še naprej je na voljo v 11 in 13-palčni izvedbi. Cene se v ZDA gibljejo med 1.000 in 1.500 dolarji. Apple je prenovil tudi računalnike Macbook Pro z "navadnimi" (ne Retina) zasloni, ki imajo zdaj zmogljivejše procesorje, hitrejšo grafiko, in cene med 1.200 in 2.200 dolarji.

Ob novi strojni opremi so posodobili tudi operacijski sistem MacOS X Mountain Lion, ki prinaša več kot 200 novosti. Med tem so vgrajena podpora za iCloud, ki prinaša tudi tri nove programe: Messenger, Reminders in Note, ter končno tudi možnost sinhronizacijo dokumentov v dokumentnih knjižnicah. Na novo objavljajo SDK, tako da je iCloud zdaj odprt tudi za tretje razvijalce. Obvestila in alarmi se zdaj obnašajo podobno kot pri mobilnih napravah, novost pa je možnost narekovanja besedil Macu, ki še ni ravno Siri, ampak je blizu tega.

Nova različica brskalnika Safari je menda najhitrejša ta hip na svetu in prinaša sinhronizirajo med različnimi napravami. Podpira tudi kretnje, kot so zum, premikanje, izbira. Power Nap je nov način rabe računalnika, kadar je ta v mirovanju, recimo med polnjenjem akumulatorja. Tedaj zna pritajeno sinhronizirati podatke in celo izdelovati varnostne kopije podatkov, seveda v oblak. MacOS X ima odslej podporo za AirPlay in možnost prenos zaslona na televizor, prvič na MacOS prihaja tudi Game Center, kjer med drugim podpira igre z več uporabniki, tudi kadar ti niso na isti platformi (iOS, Mac OS X), če igra seveda obstaja na vseh teh platformah.

Mountain Lion bo kupcem na voljo čez mesec dni, zanj pa bo treba v ZDA odšteti 20 dolarjev. Mimogrede, z enim nakupom je mogoče nadgraditi vse računalnike Mac v lasti (recimo v družini).

http://www.apple.com

http://events.apple.com.edgesuite.net/126pihbedvcoihbefvbhjkbvsefbg/event/index.html

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji