Objavljeno: 13.5.2005

Xbox 360 je tu

Microsoft je prek reklame na televiziji MTV javno razgrnil novo igralno konzolo z imenom Xbox 360. Uradna predstavitev je sicer na konferenci E3, na kateri bosta konzoli delala družbo Sony PlayStation 3 in naslednja generacija konzol družbe Nintendo. Xbox 360 prinaša obilico tehničnih novosti, pa tudi spremenjeno obliko, saj je ohišje elegantno zaobljeno in bele barve. S tehnične plati temelji Xbox na procesorju, ki je zasnovan na osnovi arhitekture PowerPC in ima kar tri jedra (vsak s taktom 3,2 GHz, 1 MB velik predpomnilnik, podpora za dve niti na jedro). Za grafiko skrbi grafični pospeševalnik ATI, pomnilnik pa je velik 512 MB. Vgrajeno ima enoto DVD-ROM 12x, ki zna brati tudi zapisljive DVD nosilce. Vgrajen je 20 GB disk, ki ga je mogoče priključiti z zunanje strani in zamenjati z večjim. Novost so igralni krmilniki, kis o tokrat brezžični).

Xbox 360 ima novo elegantno obliko in brezžične igralne krmilnike.

Ena najbolj vročih lastnosti nove igralne konzole je zmožnost prikaza iger v visoki ločljivosti, če Xbox 360 priključimo na televizor z visoko ločljivostjo (HDTV). Če je uporabljen navaden televizor zna konzola samodejno prilagoditi ločljivost. Ob novi konzoli je Microsoft razgrnil tudi številne novosti na področju servisa Xbox Live, ki je dosegljiv prek interneta. Uporabniki bodo prek njega na konzolo lahko nalagali demo različice in reklame novih iger, nove nivoje za posamezne igre, kot tudi nova orožja ter druge pripomočke.

Xbox 360 pa se ne omejuje le na področje iger. Konzola zna predvajati posnetke DVD Video (s podporo za progressive scan)ter glasbo MP3 in WMA. Zanimivo je dodatek Media Extender, s katerim zna predvajati tudi večpredstvane posnetke, ki se nahajajo na računalnikih z okoljem Windows XP in Windows XP Media Center, ki so priključene v hišno omrežje. Prek vmesnika USB lahko na Xbox 360 priključimo tudi digitalni fotoaparat ali predvajalnik MP3 in prikazujemo vsebino na televizorju oziroma predvajamo glasbo.

Microsoft obljublja, da bo za Xbox 360 do konca leta imel pripravljenih že med 25 in 40 novih iger. Analitiki menijo, da se je Microsoft tako s stališča ponudbe, kot zmogljivosti proizvodnje precej bolje pripravil kot pri predstavitvi prve generacije konzole Xbox, kjer je imel na začetku kar nekaj težav. Xbox 360 bo v prodaji konec leta, po sedanjih načrtih hkrati po celem svetu.

http://www.microsoft.com

http://www.xbox.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji