Objavljeno: 16.10.2012

Xbox Music išče prostor v svetu digitalnih vsebin

Microsoft je naposled in nekako po pričakovanjih razkril novo spletno trgovino in storitev povezano z digitalno glasbo, ki so jo poimenovali Xbox Music. Kljub temu, da je storitev z imenom in sicer povezana z igralno konzolo Xbox, bo na voljo tudi na drugih Microsoftovih platformah, osebnih računalnikih, tablicah in telefonih. V isti sapi zamenjuje dosedanjo storitev Zune, ki se kot tržno ime s tem v celoti poslavlja.

Kljub temu, da je Microsoft relativno pozen na področju, ki ga obvladuje Apple (iTunes) in na katerem kar mrgoli drugih tekmecev (Google Music, Amazon Cloud Player, Spotify, Rhapsody, Pandora, Rdio,...) z novo ponudbo skušajo prinesti neka novega in predvsem več kot konkurenca.

Xbox Music na podprtih platformah denimo podpira brezplačno pretočno poslušanje glasbe, v zamenjavo za prikazovanje oglasov. Za naročnino 10 dolarjev na mesec (ali 100 na leto; cene veljajo za zadaj za ZDA) je mogoče zagotoviti Xbox Music Pass, pretočni dostop do poljubnih skladb in video posnetkov. Podprta je tudi možnost ustvarjanje tematskih kanalov imenovana Smart DJ, s katerim ustvarimo kanal določenega glasbenika.

Glasbo bo seveda možno tudi kupiti (zapis MP3) v trgovini Xbox Music Store, od naslednjega leta naprej pa bo možno lastne zbirke (tudi kupljene ali dobljene od drugod) hraniti v oblaku. Microsoft se je tu lotil zadeve podobno kot Apple in bo najdene skladbe nadomestil z originali, menda pa je možno na splet naložiti tudi lastne unikatne skladbe in vse skupaj sinhronizirati med različnimi napravami.

Od predstavitve dalje je Xbox Music na voljo na igralni konzoli Xbox 360. Od konca oktobra bo na voljo na osebnih računalnikih z okolji Windows 8 ter Windows 8 RT, še letos pa tudi na telefonih Windows Phone 8. Prav ste prebrali: Xbox Music vsaj na začetku ne bo na voljo dosedanjim uporabnikom starejših različic okolja Windows (vključno s sedmico). Microsoft je sicer najavo zaključil z obljubo, da bodo drugo leto storitev povezali z družabnimi omrežji in drugimi platformami. Katerimi, lahko le ugibamo.

http://www.xbox.com/en-US/music

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji