Objavljeno: 13.7.2006

Xeon 5100 v Mac Pro

Apple je potrdil, da bo v zmogljivih namiznih računalnikih, ki še vedno uporabljajo procesorje PowerPC, uporabil dvojedrne Intelove procesorje Xeon. Linija računalnikov PowerMac, ki se utegne preimenovati v Mac Pro, bo tako vsebovala 64-bitne čipe, ki so nastajali pod razvojnim imenom Woodcrest, uradno pa jih je Intel predstavil konec junija z imenom Xeon 5100.

V primerjavi s starejšimi izvedbami procesorjev Xeon naj bi bil nov model tudi do 135-odstotkov bolj zmogljiv, porabil pa naj bi do 40-odstotkov manj energije. Serija 5100 temelji na Intelovem 65-nanometrskem proizvodnem procesu in deluje s frekvencami od 3 GHz naprej. Kapaciteta deljenega drugostopenjskega predpomnilnika za obe jedri znaša 4 MB, frekvenca predjnega vodila pa 1333 MHz.

Arhitektura novih procesorjev je skoraj identična prihajajoči arhitekturi Core 2 Duo, ki nastaja pod razvojnim imenom Conroe in bo na voljo kmalu. Toda Xeon 5100 omogoča tudi konfiguracije z več procesorji, ki jih bo ponudil Mac Pro, obenem pa uporablja Intelovo tehnologijo komunikacijskih kanalov Land Grid Array (LGA) 771.

Steve Jobs bo najzmogljivejše Applove namizne računalnike predvidoma predstavil v začetku prihodnjega meseca. Takrat se bo namreč v San Franciscu odvijala letna konferenca razvijalcev, kjer bo Jobs obelodanil tudi podrobnosti o prihajajočem operacijskem sistemu Mac OS X 10.5 "Leopard".

www.apple.com

www.intel.com

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji