Objavljeno: 19.2.2000

XHTML

Združenje World Wide Web Consortium (W3C) je predstavilo nov standard, ki bo omogoča lažjo predstavitev podatkov in izdelavo elektronskih trgovin. Standard XHTML, ki so ga potrdili konec januarja, predstavlja združitev dosedanjih jezikov HTML 4 (HyperText Markup Language) in XML (Extensible Markup Language), s čimer naj bi zagotovili skupno in s tem preprostejšo osnovo za bodoče dokumente v svetovnem spletu. XHTML združuje elementa opisnega jezika HTML 4, kot so odstavki, povezave in tabele s sintakso jezika XML, ki natančno opredeljuje strukturo in pomen podatkov. Poleg tega specifikacija XHTML omogoča preprostejšo razširljivost jezika, tudi z elementi drugih jezikov XML, kot so SMIL (Synchronized Multimedia Language), MathML (razširitve za upodobitev matematičnih izrazov) in RDF (Resource Description Framework).

Nastanek jezika XHTML naj bi olajšal uvajanje jezikov v najbolj priljubljenih brskalnikih, ki imajo doslej le delno podporo za XML (Internet Explorer) ali ga sploh ne podpirajo (Netscape Navigator). Za uporabo strukturiranih dokumentov XML je bilo treba zato doslej te dokumente prevajati v HTML s programi XSLT (Extensible Stylesheet Language Transformation). Prednost standarda XHTML v primerjavi z jezikom HTML je tudi v tem, da lahko ta podatke zajema sproti, v realnem času in ne zgolj z ročnimi spremembami ali dodatnim programi, kakor je bilo to potrebno doslej.

XHTML ima vgrajeno podporo za prilagodljivost strani različnim platformam, kot so navadni računalniki, televizijski internetni terminali, žepni računalniki in brezžični telefoni. Dobra lastnost standarda XHTML je tudi v temu, da je združljiv nazaj, tako da lahko tako oblikovane strani prebiramo z dosedanjimi brskalniki Internet Explorer 5.0 in Netscape Navigator 4.7. Spletna stran združenja W3C je že zdaj v celoti oblikovana z jezikom XHTML.

http://www.w3.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji